Звездният отбор на Националната природо-математическа гимназия Акад. Любомир Чакалов в

...
Звездният отбор на Националната природо-математическа гимназия Акад. Любомир Чакалов в
Коментари Харесай

Отличиха ги от NASA! Мария, Мила и Рая от НПМГ изобретиха дрон срещу пожари и разбиха конкуренцията в Хюстън

Звездният тим на Националната природо-математическа гимназия " Акад. Любомир Чакалов " в София разруши конкуренцията и завоюва влиятелно интернационално отличие в Съединени американски щати.

В жестоката конкуренция в Хюстън Мария, Мила и Рая показаха своя FIXON - дрон за попречване на пожари, обраха овациите на журито и сграбчиха премията във финалната фаза на конкуренцията - така наречен " Power Pitch Award ". Отборът на НПМГ е освен единственият български тим, класиран за присъединяване в надпреварата, само че и единственият европейски тим. За достижението на трите девойки оповестиха от НПМГ в формалната си страница във " Facebook ", поздравиха ги и от Американското посолство в София в профила си U.S. Embassy Sofia. 

" Звездният тим на НПМГ в състав Мария Методиева (11 З клас), Мила Гетова (11 В) и Рая Памукова (11 Б) реализира незабравим триумф на най-престижното и предизвикателно STEM съревнование в света Conrad Challenge - годишна международна напревара по нововъведения и предприемачество, в която възпитаници сред 13 и 18 години създават решения на неотложни световни провокации в комплицирани и сериозни области като галактическа промишленост и авиация, кибертехнологии и сигурност, енергетика и околна среда, опазване на здравето и хранене. 

Рая, Мила и Мария се състезаваха в категорията Енергия и околна среда в изискванията на доста тежка конкуренция с тимовете на Съединени американски щати, Китай, Тайланд и Бангладеш и показаха ослепително своето комплицирано откритие FIXON - дрон за попречване на пожари, с което впечатлиха журито и спечилиха отличителната премия във финалната фаза на конкуренцията - така наречен " Power Pitch Award ". 

Отличието на Космически център Хюстън на NASA - Space Center Houston - се връчва за най-хубаво показване на нововъведението и се организира онлайн пред всички участници и съдийско жури на най-високо равнище. Наградата тимът ни получи персонално от Нанси Конрад, водещ водач в STEM образованието, ръководител и създател на форума и брачна половинка на неговия патрон - починалия астронавт Чарлс " Пийт " Конрад, който по време на задачата " Аполо 12 " става третият човек, стъпил на Луната. 

Отборът на НПМГ е освен единственият български тим, класиран за присъединяване в надпреварата, само че и единственият европейски тим!

Споделяме мигове от завладяващата атмосфера на форума, поздравяваме ученичките за огромния триумф и благодарим на Светлана Лазарова, преподавател по физика в НПМГ, която придружаваше тима в отдалечен Хюстън, на спонсора ни Monbat и Училищно настоятелство НПМГ " Акад. Любомир Чакалов ", които направиха това присъединяване допустимо! ", написаха с горделивост от Национална природо-математическа гимназия " Акад. Любомир Чакалов " в София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР