Европейският шампион в категория 75 килограма класическа борба Тарек Абдеслам

...
Европейският шампион в категория 75 килограма класическа борба Тарек Абдеслам
Коментари Харесай

Тарек Абделслам бе избран за най-добър през 2017 година от федерацията ни по борба

Европейският първенец в категория 75 кг класическа битка Тарек Абдеслам беше определен за играч номер 1 на БФБорба за 2017 година. Натурализираният египтянин беше награден на специфична гала в залата на комплекс " Диана " в София. Втори и трети са надлежно европейската шампионка Биляна Дудова и Иво Ангелов, сребърен медалист от европейското състезание в Нови Сад. Треньор номер 1 на годината е Армен Назарян, старши треньор на националния тим по класическа битка. На събитието участваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, президентът на БФБорба Христо Маринов, двукратните олимпийски първенци по битка Боян Радев и Петър Киров, доста първенци и деятели.

Тази година БФБорба празнува 85 години от основаването си. За този интервал българските състезатели са спечелили общо 1344 медала - 69 от олимпийски игри, 251 от международни шампионати и 399 от европейски шампионати. За 2017 година извоюваните оценки са 19 от международни и европейски шампионати във всички възрасти.

БФБорба връчи специфични плакети на Боян Радев и Петър Киров във връзка техните 75-годишните, на Михаил Ангелов, който навърши 85 години, и на Нешо Белберов и Гюро Гюров, също във връзка 75-годишнини.

" Когато е най-зле, българската битка отново е най-добре. Знам, че годината беше доста тежка, само че имаме доста надарени борци. Знам, че годината беше тежка. Направихме мощно европейско състезание, само че по-късно имаше доста травми. Затова ви поисквам най-много да сте живи и здрави ", сподели министър Кралев по време на церемонията.

" Аз съм горделив, че за тези 85 години България има толкоз трофеи и  медали. Тази година беше преломна, започнахме нов олимпийски цикъл, заложихме на млади състезатели. Някои съумяха да се осъществят, а някои - не до там ", съобщи Христо Маринов.

За най-хубав клуб по битка свободен жанр беше награден клуб по битка " Димитровград ", в класическия жанр първото място е за Левски, а при дамите - " Рилски състезател " (Самоков). За клуб с максимален интернационален принос беше отличен " Миньор " Перник.
Наградата за пробив в международния хайлайф получи Микяй Наим, който завоюва сребро на международното състезание по битка за мъже и дами до 23 години в Полша. Най-успешен млад играч е Рухан Расим.

Специални призове бяха готови за Валентин Йорданов, който през април се отдръпна от президенския пост на федерацията след 19- годишно ръководство, и на  Цено Ценов, президент на Европейския съвет на Международната федерация по битка (UWW) и вицепрезидент на UWW. Двамата не участваха на церемонията. Йорданов живее в Съединени американски щати, а Ценов има здравословни проблеми.

" Тази година беше доста тежка. Надявам се в бъдеще да вървим напред. Залагаме на млади състезатели и нека един дан да има нови олимпийски и международни първенци ", съобщи Серафим Бързаков.

" За мен е чест да съм в тази прикани ранглиста. Аз и моите сътрудници ще работим още повече, с цел да радваме хората в бъдеще. Благодаря на Гриша Ганчев и на министър Кралев за поддръжката ", сподели Иво Ангелов.

Топ 10 на най-хубавите състезатели на БФБорба за 2017 година:
 1. Тарек Абдеслам
 2. Биляна Дудова
 3. Иво Ангелов
 4. Борислав Новачков
 5. Тайбе Юсеин
 6. Николай Байряков
 7. Микяй Наим
 8. Росиан Дермански
 9. Юлиана Янева
10. Петя Делчева

Топ 3 на най-хубавите треньори за годината:
1. Армен Назарян (класическа борба)
2. Петър Касабов (жени)
3. Серафим Бързаков (свободна борба).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР