Европейският съюз трябва постепенно да спре да финансира петролни, газови

...
Европейският съюз трябва постепенно да спре да финансира петролни, газови
Коментари Харесай

Финансовите министри поискаха ЕС да спре да финансира проекти за изкопаеми горива

Европейският съюз би трябвало последователно да спре да финансира петролни, газови и въглищни планове. Това гласи изказване на финансовите министри на Европейски Съюз след днешната им среща в Брюксел.

Безпрецедентната стъпка би могла да докара до прекъсване на финансирането за милиарди евро на планове за изкопаеми горива от Европейската капиталова банка. Досега финансовите министри призовавах единствено за преустановяване на финансирането на въглищни електроцентрали.

Миналата година Европейска инвестиционна банка отдели близо 2 милиарда евро за планове, свързани с изкопаеми горива. От 2013 година насам финансирането за такива цели е близо 13.4 милиарда евро.

Поверителни документи, забелязани от " Ройтерс ", обаче допускат, че финансирането за газови планове в Украйна, Хърватия и други сътрудници на Европейски Съюз може да се резервира. Причината е, че Унгария е поискала изключение за тях с претекста, че в противоположен случай те ще би трябвало да разчитат на Русия.

Тази политическа декларация би трябвало да бъде подкрепена с официално решение на борда на Европейска инвестиционна банка, който е формиран от представители на всички 28 страни-членки. Миналия месец тя трябваше да вземе решение да спре финансирането на изкопаеми горива, само че то бе отсрочено поради несъгласия в блока. Някои страни, измежду които Германия, Италия и Полша, желаеха финансирането за газ да продължи. Следващата среща на борда е на 14 ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР