Европейският съюз трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани заради

...
Европейският съюз трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани заради
Коментари Харесай

Експерти: Заради войната в Украйна ЕС трябва да ускори интеграцията на Западните Балкани

Европейският съюз би трябвало да форсира интеграцията на Западните Балкани поради войната в Украйна. Така, съгласно специалисти, Брюксел може да отговори на съветското навлизане в района.

Според военни специалисти и дипломати, в случай че България изпрати военна помощ на Украйна, това няма да е интервенция в спора. Мнението си те показаха на конференция, проведена от " Юроактив " и евродепутата Радан Кънев.

Ако Русия загуби войната в Украйна, ще разпали остарели спорове на Балканите - в Босна и Херцеговина и Косово, съгласно дипломати и военни специалисти. Европейският съюз може да противостои посредством по-бърза писта за евроинтеграцията на Западните Балкани, неутрализирайки съветското въздействие през Сърбия.

" Да престанем да гледаме на интеграцията на Западните Балкани съгласно скоростта, с която Белградският режим на Вучич е подготвен да се интегрира. А да мислим повече за център на интеграционния развой, който значи едно общо изпитание сред България и Гърция, сред София и Атина ", счита евродепутатът Радан Кънев.

Част от напъните са намирането на решение сред София и Скопие, с цел да стартира Република Северна Македония договаряния с Брюксел.

" Сега има схващане какво се пробва България да контракти със Скопие. Но е явно, че би трябвало Скопие да си свърши работата задоволително бързо поради тези условия ", сподели Георги Готев от Euractive.

" Това решение ще бъде освен алегорично, само че и ще има голям политически резултат. То ще внесе нова динамичност и ще бъде голяма стъпка напред в процеса на присъединение ", сподели Владимир Билчик, евродепутат, непрекъснат докладчик за Сърбия.

София и Скопие към момента договарят. От шестте страни от Западните Балкани Сърбия и Черна гора са почнали договаряния,

Албания и районен съд Македония чакат началото на такива, а Косово и Босна и Херцеговина са евентуални претенденти.

Във боен аспект изпращането на въоръжения от България към Украйна, съгласно специалистите, не би било интервенция в спора.

" Много западни съдружници предоставиха масирана военна помощ, още преди да стартира войната, всичките знаете за Джавелините, за шведско-британските противотанкови ракети " Стингер ", които потекоха към Украйна, още преди да стартира войната ", сподели проф. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата (2013 г.).

Войната още веднъж акцентира потребността България да размени остарялото си руско въоръжение. Най-вече във Военновъздушни сили.

" Да се търсят благоприятни условия за каквото решение аз предлагах и в Народното събрание за поддържане на МиГ-29 без Русия и Беларус ", сподели Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата (2014 г.).

Заради войната в Украйна и глобите на Европейски Съюз против Москва поддържането на МиГ-29 в Русия е невероятно. Ресурсът на моторите им изтича към 2029 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР