Европейският съюз търси конкретни доказателства за възможно участие на Иран

...
Европейският съюз търси конкретни доказателства за възможно участие на Иран
Коментари Харесай

ЕС разследва замесен ли е Иран във войната в Украйна

Европейският съюз търси съответни доказателства за допустимо присъединяване на Иран във войната на Русия против Украйна. Това съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

Украйна заяви за поредност съветски офанзиви с ирански дронове " Шахид-136 " през последните седмици. От своя страна Техеран отхвърля да е доставял дронове на Русия, а Кремъл не е излязъл с формален коментар по случая, цитира news.bg.

Ще търсим съответни доказателства за присъединяване на Иран във войната в Украйна, уточни Борел при идването си за срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург. Той добави, че украинският външен министър Дмитро Кулеба от Украйна също ще вземе присъединяване в срещата.

Европейски Съюз може да реши да наложи нови наказания против Иран по отношение на проблема, смятат двама дипломати, участващи в подготовката на диалозите сред министрите. Не се чакат обаче подробни решения още през днешния ден.

Външният министър на Дания Йепе Кофод бе безапелационен, че Съюзът би трябвало да реагира остро на новите въздушни офанзиви против Киев, където дронове удариха здания покрай централната жп гара в час пик тази заран.

" Това, което виждаме в този момент - ирански дронове явно се употребяват за офанзива в центъра на Киев, това е безчовечие ", акцентира той, допълвайки, че Европейски Съюз би трябвало да предприеме " съответни стъпки " в отговор на това, както и на репресиите от страна на Техеран против протестиращите в страната.

Вчера американският Институт за проучване на войната (ISW) заяви, че Русия може да е подписала нов контракт с Иран за доставка на безпилотни самолети " Араш-2 ".

Миналата седмица пък Институтът уточни, че съветските войски може би са разположили ирански военни специалисти в окупираните територии на Украйна, които да образоват съветските сили за потреблението на иранските дронове " Шахид-136 ".

Британското разузнаване твърди, че иранските дронове не са оправдали упованията на Москва.

Русия употребява безпилотни летателни апарати, създадени в Иран, най-малко от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от вида " Шахид-136 ".

Русия употребява този вид дронове и в огромната вълна от въздушни удари, осъществени на 10 октомври.

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни цели за стандартната противовъздушна защита. В същото време е реалистично да се допусна, че Русия е постигнала прочут триумф в нанасянето на удари с тях.

Преди дни Иран отхвърли да доставя на Русия оръжия за бойни интервенции в Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР