Европейският съюз стартира първия си международен търг за съвместни покупки

...
Европейският съюз стартира първия си международен търг за съвместни покупки
Коментари Харесай

ЕС стартира първия търг за съвместно закупуване на газ за страните-членки

Европейският съюз започва първия си интернационален търг за взаимни покупки на газ.

Блокът от 27 страни се стреми да получи най-хубавата допустима цена, с цел да запълни хранилищата си преди идната зима и да избегне рекордните скокове на цените, следени след нашествието на Москва предходната година.

" Това е исторически крайъгълен камък, тъй като за първи път в историята използваме груповата икономическа тежест на Европейски Съюз, с цел да повишим енергийната си сигурност и да се оправим с високите цени на газа. Досега към 107 сдружения са се записали за присъединяване в взаимно закупуване на газ посредством неотдавна основания механизъм AggregateEU. Още компании са в развой на присъединение. Реакцията на пазара беше позитивна и окуражаваща ", съобщи Марош Шевчович, заместник-председател на Европейската комисия.

За този първи търг, който обгръща доставките, предстоящи сред юни 2023 година и май 2024 година, 77 европейски компании са подали заявки за общ размер от към 11,6 милиарда кубически метра газ.

Международните снабдители на газ, като се изключи Русия, в този момент са поканени да отговорят на това общо търсене, като подадат своите предложения до 15 май. След това най-хубавите предложения ще бъдат предадени на сдруженията клиенти за търговски разисквания до сключването на договорката.

От Брюксел оповестиха, че нови търгове ще се организират на всеки два месеца до края на годината.

Европейски Съюз си е сложил за цел до ноември потенциалът за предпазване на газ да бъде напълнен до 90%.

Европейски Съюз разпорежда най-малко 15 % от това количество да бъде обезпечено посредством взаимни търгове за търсене, защото се пробва да избегне конкуренцията сред страните членки, която да докара до повишение на цените.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР