Европейският съюз спешно ще предостави на Украйна помощ, за да

...
Европейският съюз спешно ще предостави на Украйна помощ, за да
Коментари Харесай

ЕС обяви спешен план за помощ и инвестиции за Украйна

Европейският съюз незабавно ще даде на Украйна помощ, с цел да „ посрещне нейните финансови потребности заради спора “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред публицисти в понеделник. Комисията възнамерява да отпусне първичните 1,2 милиарда евро (1,36 милиарда долара) като част от „ пакет за незабавна макрофинансова помощ “, разгласи тя.

Съобщението идва на фона на засиленото напрежение в Европа. През последните месеци Съединени американски щати и техните европейски съдружници упрекваха Москва, че възнамерява да нахлуе в Украйна – нещо, което Кремъл неведнъж отхвърляше.

Напрегнатата обстановка докара до договаряния за сигурност сред Русия, Съединени американски щати и НАТО, които до момента не дадоха резултати, като предложенията за сигурност на Москва бяха отхвърлени от Вашингтон и алианса.

Междувременно Съединени американски щати и Обединеното кралство започнаха да доставят " смъртоносна помощ " на Украйна предходната седмица като част от напъните си да осуетят хипотетичната съветска експанзия.

Почти 100 тона „ смъртоносна помощ “, в това число муниции, предопределени за „ бранителите на фронтовата линия на Украйна “, бяха доставени в Украйна на 22 януари, заяви посолството на Съединени американски щати в Киев.

Брюксел „ разчита “ на Съвета на Европейския съюз, който се състои от министрите на държавите-членки, и Европейския парламент да одобряват мярката бързо, сподели фон дер Лайен, добавяйки, че Европейски Съюз може по-късно „ да пристъпи към бързото погашение на първия транш от 600 милиона евро” (679 милиона долара).

Европейската комисия също ще стартира работа по втори, по-голям пакет от финансова помощ, сподели фон дер Лайен, без да прецизира сумата, която може да бъде отпусната на Украйна за поддръжка на „ модернизацията “ на нацията.

Освен това на Киев ще бъдат отпуснати 120 милиона евро (136 милиона долара) под формата на безплатни средства за „ двустранна помощ “ тази година, разгласи тя. Европейски Съюз също по този начин възнамерява да влага над 6 милиарда евро (6,8 милиарда долара) в „ бъдещето “ на Украйна като част от капиталовите проекти на блока, добави тя.

Вашингтон продължава да твърди, че съветска инвазия в Украйна може да се случи всеки миг. Съединени американски щати също подредиха фамилиите на своите дипломати да изоставен Украйна, до момента в който Обединеното кралство стартира да изтегля личен състав от посолството си в Киев по-рано в понеделник. Европейски Съюз до момента сподели, че не вижда причина да последва образеца. Москва продължава да назовава сходни дейности „ нервност “.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР