Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба

...
Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба
Коментари Харесай

Евродепутатите настояват ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция

Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието против дами (известна като Истанбулската спогодба - бел.ред.), в сходство със мнението на Съда на Европейски Съюз от 2021 година, упорстват членовете на Екологичен потенциал. Те приканиха България дружно с други пет страни - Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които не са утвърдили Конвенцията, да го създадат, оповестява Пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите гласоподаваха с 469 " за ", 104 " срещу " и 55 " въздържал се " текст, в който се споделя, че " Истанбулската спогодба остава интернационален стандарт и основен инструмент за премахване на насилието, учредено на пола, в това число домашното принуждение. " Евродепутатите изрично осъждат опитите в някои страни членки да се анулират ограниченията, които към този момент са подхванати за използването на Истанбулската спогодба, и ги приканват да я приложат напълно.

Евродепутатите осъждат и враждебната реакция против равенството сред половете, правата на дамите и Истанбулската спогодба в някои страни членки — да вземем за пример в Полша, където държавното управление желае да се отдръпна от Конвенцията и към този момент вкара фактическа възбрана на абортите. Евродепутатите изискват от страните членки " да се борят против дезинформацията по отношение на Конвенцията. "

Според Екологичен потенциал наказателното правораздаване би трябвало да бъде единствено една част от всеобхватния отговор на насилието, учредено на пола. Реакцията на Европейски Съюз следва да включва също предварителна защита, отбрана и наказателно гонене. Държавите членки следва да подсигуряват образование, процедури и насоки, съобразени с аспектите на пола, както и ограничения за профилирана поддръжка и отбрана с насочен към жертвите метод за всички участващи експерти, в това число правоприлагащите организации, правосъдната система и прокурорите.

Шест години откакто Европейски Съюз подписа Конвенцията, тя към момента не е утвърдена заради отхвърли на няколко страни членки. В мнението на Съда на Европейски Съюз от 6 октомври 2021 година обаче се показва, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската спогодба, без да има единодушието на всички страни членки. Присъединяването на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба не освобождава страните членки от националната ѝ ратификация, напомнят евродепутатите, които приканват останалите шест страни — България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия — да ратифицират Конвенцията неотложно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР