Европейският съюз ще се опита да омилостиви Турция с допълнителни

...
Европейският съюз ще се опита да омилостиви Турция с допълнителни
Коментари Харесай

ЕС кляка на Турция с 500 млн. евро за бежанците

Европейският съюз ще се опита да омилостиви Турция с спомагателни 500 милиона евро за сирийските бежанци в страната и облекчение на визовия режим за турските жители, оповестиха международните организации.
Предложението идва, откакто представители на Съюза по-рано упрекнаха Турция, че „ изнудва “ Европа с решението си да отвори границите си с Гърция за стотици хиляди бежанци, опитващи се да влязат на територията на Европейски Съюз. Конфликтът сътвори опасения, че бежанската рецесия от 2015-16 може да се повтори.

Парите ще бъдат в допълнение към шестте милиарда евро, отпуснати през 2016 година за финансиране на стратегии за поддръжка на почти 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция. Това беше част от съглашение сред Европейски Съюз и Турция, което трагично пресече потока от мигранти, преминаващи през Егейско море към Гърция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в понеделник, че към този момент е отхвърлил предложение на Европейски Съюз за един милиард евро. „ Казват ни: „ Ще ви изпратим милиард евро “. Кого се пробвате да заблудите?... Не желаеме тези пари “, съобщи той. Турция към момента не е реагирала на най-новото предложение.

Комисията, изпълнителната власт на Европейски Съюз, също ще предложи да облекчи визовия режим за турските жители, които се насочат към Европа. Междувременно ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи в сряда освобождението на 170 милиона евро незабавна помощ " за най-уязвимите в Сирия " по време на визитата си в Анкара.

Правозащитните групи упрекнаха Турция, че употребява мигрантите като разменна монета, като ги тласка към гръцката граница. Но те също осъдиха Европа, че не оказа по-голяма помощ.

Хиляди дойдоха на границата, откакто Ердоган разгласи, че Турция към този момент няма да ги стопира да се пробват да влязат в Европейския съюз. Турският водач неведнъж се е оплаквал от неналичието на поддръжка от Брюксел за военните му интервенции в Сирия, където турската войска се бори против подкрепяните от Русия държавни сили.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР