Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което

...
Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което
Коментари Харесай

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което е блокирано в морските пристанища от съветски военни, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия е висш представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз на равнище външни министри на Европейски Съюз в Брюксел.

Според него има проект за деяние за отваряне на по този начин наречените " зелени коридори " за Украйна.

" Трябва да помогнем на Украйна да продължи да създава и изнася зърно. Складовите уреди на Украйна са цялостни, само че те не могат да изнасят това зърно. Те би трябвало да освободят потенциал за предпазване за идната годишна продукция. Ето за какво ние работим, с цел да помогнем за извозването на зърното с влакове, посредством " коридорната взаимност ", сподели Борел.

Той означи също, че се води борба на позициите към провокираната от войната хранителна рецесия и покачващите се цени на електрическата енергия, по време на която Русия се пробва да измести фокуса и да трансферира отговорността си към жертвата на експанзия - Украйна, както и към Запада, който приложи наказания в отговор на съветската инвазия.

" Всъщност тази рецесия е разследване от войната, когато Русия бомбардира украински ниви, унищожава, пали и ограбва хранилища. Когато съветски военни кораби блокират черноморските търговски пътища и украинските пристанища, когато Русия не позволява износа на украинска пшеница, това, несъмнено, се отразява отрицателно на живота на хората в Африка или в Азия и те желаят отговори. Но те са ощетени не от нашите наказания, а от следствията от войната, която Русия отприщи против Украйна ", акцентира висшият представител на Европейски Съюз.

Той добави, че външните министри на Г-7 са разискали дружно ограниченията за понижаване на отрицателното влияние на дейностите на Русия върху международната стопанска система. В същото време доставката на артикули до трети страни остава огромно предизвикателство за света, а решението му изисква присъединяване на членовете на Г-20.

Както към този момент стана ясно, Украйна не може да изнася селскостопанска продукция заради обстоятелството, че съветски военни кораби в Черно море блокират прекосяването на търговски кораби.

По-специално, Украйна съумя да изнесе над един милион тона зърно през април, до момента в който през март бяха изнесени единствено към 200 хиляди тона. Преди войната фермерите са изнасяли към пет милиона тона на месец.

Блокадата на украинските морски пристанища заплашва световната продоволствена сигурност. По-специално, това към този момент докара до повишаване на цените на храните по света. Експертите предвиждат и апетит в някои райони на света.

Междувременно Европейската комисия започва набор от действия под надслова " Коридорите на солидарността ", с цел да помогне на Украйна да изнася селскостопански артикули. Според еврокомисаря по превоза Адина Велян, наборът от ограничения е ориентиран към консолидиране на инфраструктурата на Украйна и Европейски Съюз за експорт на 20 милиона тона украинско зърно в чужбина през идващите три месеца.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предлага облекчение на глобите против Русия, в случай че тя отвори износа на зърно за Украйна. Той договаря с Русия, Турция и други страни за отваряне на украинския експорт на храни към международните пазари и попречване на световния дефицит на храни. В подмяна на деблокирането на зърното Гутериш предлага да върне съветския и беларуския калий на международния пазар.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР