Европейският съюз сега трябва да премине в режим на военна

...
Европейският съюз сега трябва да премине в режим на военна
Коментари Харесай

Тиери Бретон: ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Европейският съюз " в този момент би трябвало да премине в режим на военна стопанска система " , сподели еврокомисарят Тиери Бретон - отговорник по отбранителната политика в четвъртък. Според него войната в Украйна принуждава Европа да ускори своята сигурност и отбранителна промишленост , цитира думите му Европейската редакция на " Политико ".

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон даде обещание на участниците в Европейската среща на върха по защитата 1 милиард евро от Европейския механизъм за подкрепяне на мира, с цел да продължат да попълнят оръжейните си ресурси , откакто.

" Настоящата нападателна война против Украйна радикално промени средата за сигурност в Европа ", сподели Бретон посредством видеовръзка. Той добави, че Еврокомисията е подготвена да форсира процедурите за публични поръчки, да отстрани пречките пред прехвърлянето на муниции в границите на единния пазар и да отстрани " всевъзможни регулаторни бариери " за работното време.
 Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки
Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки

Не ясно и дали Европейски Съюз разполага с нужния законов потенциал

Френският еврокомисар повтори апела си Европа да усили индустриалния си потенциал до 1 милион снаряда годишно в границите на една година, като част от проектозакона за отбранително произвеждане, наименуван " Закон в поддръжка на производството на муниции " (ASAP).

Миналата седмица посредством инжектиране на 500 милиона евро от фондове на Европейски Съюз в европейски заводи за снаряди, с цел да се подтиква производството на оръжия - съчетано със съфинансиране от към 500 милиона евро от страни членки и други източници.

Микаел Йохансон, основен изпълнителен шеф на шведската галактическа и отбранителна компания Saab, сподели, че задачата от 1 милион снаряда е реалистична и Saab може да обезпечи 400 000 снаряда единствено от своя шведски цех .

" Можем да действаме още на следващия ден, в случай че Комисията реши кой ще поръча боеприпасите, " сподели той. " Европейската капиталова банка също би трябвало да се провежда да стартира да поддържа отбранителния бранш.
 Rheinmetall дава обещание над 600 000 артилерийски муниции за Украйна
Rheinmetall дава обещание над 600 000 артилерийски муниции за Украйна

Има вяра, че потребностите на Украйна от муниции могат да бъдат задоволени

Йохансон сподели, че Европа е " прекомерно подвластна " от Съединените щати и би трябвало да усили своите суверенни качества. " Ако през днешния ден сме 70 към 30 % подвластни от Съединени американски щати, би трябвало да да преобърнем това до към 30 към 70 % в интерес на суверенните качества ", сподели той.

Към момента страните членки възнамеряват да стартират да харчат 70 милиарда евро през идващите три години, с цел да усилят отбранителния си потенциал, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел пред присъстващите на срещата.

" Не бях почитател на (бившия президент на САЩ] Доналд) Тръмп, само че мисля, че той беше прав в едно нещо: европейците не споделят своята част от тежестта " в границите на разноските за защита на НАТО , сподели Борел.
 Борел желае европейската промишленост да мине на боен режим
Борел желае европейската промишленост да мине на боен режим

Той предлага проект за набиране на снаряди за Украйна и страните от Европейски Съюз за 2 милиарда евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР