Европейският съюз се ангажира да направи широко достъпни електрическите превозни

...
Европейският съюз се ангажира да направи широко достъпни електрическите превозни
Коментари Харесай

Треска за бяло злато в Европа, ето къде се намират основните резерви на континента

Европейският съюз се ангажира да направи необятно налични електрическите транспортни средства до 2035 година Това е повода търсенето на металите, нужни за производството на акумулатори, изключително литиевите да нарасне. В момента пазарът е доминиран от няколко страни, само че Европа желае да се причисли към клуба, като експлоатира личните си мини, написа Кlix.

Малко преди да дойде на автомобилното ревю в Париж в понеделник, френският президент Еманюел Макрон сподели пред финансовия ежедневник Les Echos, че администрацията му желае да направи електрическите транспортни средства " налични за всички ", оповестява France24.

Тъй като Европейски Съюз желае да забрани продажбата на транспортни средства с мотори с вътрешно горене от 2035 година, Франция се пробва последователно да спре колите, работещи с изкопаеми горива. Въпреки че този ход се смята за основна стъпка по пътя към енергиен преход, той също по този начин съставлява сериозен проблем. Това ще изисква големи количества метали, нужни за производството на акумулатори, изключително литий.

Цифрите приказват сами за себе си. От 2015 година насам размерът на произвеждане на литий, прочут още като " бяло злато ", се е утроил в международен мащаб, достигайки 100 000 тона годишно до 2021 година, съгласно Международната организация по енергетика.

Количеството може да се усили седем пъти до 2030 година На европейско равнище през 2050 година ще е нужен към 35 пъти повече литий, в сравнение с през днешния ден, съгласно изследване от април на KU Leuven, проучвателен университет в Белгия.

" Ние сме на стадий, в който всички страни стартират своя енергиен преход повече или по-малко едновременно и това основава обилни потребности от метала ", сподели Оливие Видал, геолог и шеф на проучванията във френския Национален център за научни проучвания.
 Tesla възнамерява да построи първата фабрика за пречистване на литий в Северна Америка
Tesla възнамерява да построи първата фабрика за пречистване на литий в Северна Америка

Ако планът бъде утвърден, Tesla мисли, че може да стартира строителството още през четвъртото тримесечие на 2022 година

" Това сигурно ще сътвори напрежение през идващите години, с предстоящи нараствания на разноските и, евентуално, компликации в доставките. Така че има действителен стратегически въпрос и въпрос за суверенитета на страните ", добави той.

Европейската комисия е наясно с тези опасения и включи лития в листата на сериозните първични материали с риск от дефицит още през 2020 година

Литият " скоро ще бъде по-голям даже от петрола и газа ", сподели през септември 2022 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Проекти за рандеман в начален стадий

Производството на литий през днешния ден е доминирано единствено от няколко страни, Австралия, която има 20 % от международните ресурси от " бяло злато ", Аржентина, Чили и Боливия, които имат 60 %. Китай, въпреки това, управлява 17 % от международното произвеждане на литий. Тъй като единствено пет страни управляват 90 % от международното произвеждане, Международната организация по енергетика назовава обстановката " квазимонопол ".

Европа се надява да извлече максимума от новата тресчица за " бяло злато ", като експлоатира личните си мини. Основните запаси на континента се намират в Португалия, Германия, Австрия и Финландия. Във Франция Френското бюро за геоложки и минни проучвания (BRGM) направи инвентаризация през 2018 година, наблягайки запасите в Елзас, централния район на масива, както и в региона на армориканския масив в Бретан.
 Светът изпитва апетит за литий
Светът изпитва апетит за литий

Цените на редкия детайл се повишават на фона на търсенето

Европейските планове за рандеман и произвеждане на литий са подхванати най-вече от дребни и междинни компании от целия континент.

" Най-успешните са във Финландия. Производството на литий може да стартира през 2024 година с помощта на употребата на дребна мина, ситуирана на към 600 км северно от Хелзинки ", изясни Кристиан Хокард, геолог-икономист и съавтор на книга за прехода към литиевата сила.

" В Чехия австралийската компания European Metals желае да експлоатира старите калаени мини на север от Прага. Подобни планове има в Германия и Австрия ", означи той.

Хокард добави, че това са най-вече по-малки планове, изпълнявани от дребни компании, защото огромните избират да влагат в Австралия или в Латинска Америка.

" Малко от тези планове ще видят бял свят, блокирани от компликации с приемането на разрешителни, само че на първо място от съпротивата на локалните общности ", сподели Хокард.

Минните планове постоянно се сблъскват с публично неодобрение

В Португалия беше открита мина, най-голямата в Западна Европа, трябваше да бъде издигната през 2026 година в село Коваш до Барозу. Работата обаче сега е спряна след голям брой митинги.
 Аржентина може да стане главен източник на литий в международен мащаб
Южноамериканската страна, която може да стане главен източник на литий в международен мащаб

Стратегическото значение на страната на става явно

В Сърбия откриването на мина Jedar беше анулирано няколко месеца преди президентските избори през януари 2022 година Във Франция Барбара Помпили, някогашен министър на екологичния преход, показа концепцията за рандеман на литий в малко селце, в региона Финистер в Бретан, още през февруари 2021 година, регионът обаче беше систематизиран като предпазена зона и провокира локален митинг.

Извличането на литий " създава обилни количества боклуци, които по-късно би трябвало да бъдат съхранявани. Отпадъците могат да доведат до замърсяване на водата или въздуха ", изясни Видал.

Въпреки че Видал счита, че митингът е " изцяло понятен ", той към момента поддържа тези планове.

Франция търси " зелен литий "

Франция от своя страна изследва опция, наречена рандеман на " зелен литий ". За разлика от добива от скали или солени пустини, които действат като обичайни мини, " зеленият литий " се създава от геотермални източници. 

Във френския район Елзас европейският план EuGeLi (за европейски геотермален литий) е пионер в тази област. Наскоро той съумя да извлече първите килограми литий благодарение на тази техника.

" Въпреки това, към този момент техниката остава прекомерно скъпа, с цел да се преглежда в промишлен мащаб ", означи Хокард.
 Rio Tinto купува план за рандеман на литий в Аржентина
Rio Tinto купува план за рандеман на литий в Аржентина

За обект, който ще проработи през 2022-а, компанията ще заплати $825 милиона

Друга опция е да се съсредоточим върху рафинирането на литий, вместо да го добиваме. В началото на юни беше разгласен план в Германия, а Viridian Lithium, основана в Страсбург, възнамерява да отвори първата френска фабрика за литиеви акумулатори до края на 2025 година Тя ще доставя руди от Латинска Америка и има за цел да създава 100 000 тона литиев хидроксид до 2030 година

" Това няма да реши казуса със зависимостта, само че ще сътвори познания и работни места ", сподели Видал.

От екологична позиция това също би имало огромно преимущество. В момента литият съвсем систематично се транспортира през Китай, с цел да бъде пречистен. Сега Европейски Съюз възнамерява да отвори три " гигафабрики " за произвеждане на акумулатори.

Фокусиране върху преработването на акумулатори

Видал предизвестява, че даже всички тези планове да се осъществят, те отново няма да могат да се конкурират със солените пустини на Южна Америка или австралийското произвеждане.

" От друга страна това, в което Европейският съюз в действителност би могъл да остави своя отпечатък през идващите години, е преработването на акумулатори ", означи той.

" В момента количеството метал за преработване към момента е лимитирано, защото литиевите акумулатори не съществуваха преди 10 години. Но до 2035 година ще имаме акумулатори за електрически транспортни средства в края на техния живот и затова доставки, които могат да бъдат рециклирани, " той изясни.

Според университета в Льовен 40 до 75 % от потребностите на Европейски Съюз от метали могат да бъдат задоволени посредством преработване до 2050 година Това ще подсигурява сигурност на доставките и ще понижи въздействието върху околната среда.

" За да се случи това, би трябвало да действаме в този момент ", сподели Видал.

" Трябва да проектираме артикули, които ще бъдат елементарно рециклирани, на по-ниска цена, с цел да убедим вложителите ", добави той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР