Европейският съюз разшири черния си списък на данъчни убежища с

...
Европейският съюз разшири черния си списък на данъчни убежища с
Коментари Харесай

ЕС добави Русия и още три държави към черния списък на данъчните убежища

Европейският съюз разшири черния си лист на данъчни убежища с четири нови страни, измежду които и Русия. Това е спомагателна мярка за стопанската система на Владимир Путин, защото страната към този момент е под удара на редица наказания поради нашествието в Украйна. Решението е взето по време на съвещанието на министрите на финансите от Блока.

Русия се причислява към страни като Самоа, Панама, Тринидад и Тобаго, както и Вануату. Освен Русия в листата бяха включени още Британските Вирджински острови, Коста Рика и Маршаловите острови.

Съветът приканва въпросните страни да подобрят правната си рамка, с цел да разрешат откритите проблеми.

За сметка на това от листата са извадени Република Северна Македония, Барбадос, Ямайка и Уругвай и по този начин в него към този момент попадат 16 страни.

Основанията за включване на Русия са несъблюдение на уговорките да отстрани специфичния режим на облагане на интернационалните холдингови компании. Разговорите с Москва са били прекратени след началото на войната в Украйна.

В региона на данъчното облагане съветският президент Владимир Путин в последните месеци подписа няколко противоречиви указа. В края на 2022 г. например той позволи на съветските служители и военни в окупираните украински територии да не заявяват имуществото си. Текстовете им разрешават и да одобряват „ дарове от благодарност “, което доста анализатори дефинираха като разрешение за разрастване на корупцията и изземване на имуществото на украинци, живеещи в тези области.

В Русия се ускоряват и спекулациите, че държавното управление се готви да увеличава налозите, откакто през януари беше записан бюджетен недостиг в размер на внушителните 25 милиарда $.
За останалите страни
За Маршаловите острови има опасения, че тази пълномощия, която има нулева ставка на корпоративния подоходен налог, притегля облаги без действителна икономическа активност. Юрисдикцията към този момент бе в листата един път – през 2018 година

Британските Вирджински острови са включени в листата, защото е открито, че не са в задоволителна степен в сходство със стандарта на Организацията за икономическо съдействие и развиване за продан на информация при поискване. Това е първият път, когато тази пълномощия бива посочена.

За първи път от основаването на листата е включена и Коста Рика, защото не е изпълнила уговорката си да отстрани или промени нездравословните аспекти на режима си за освобождение от приходи от непознати източници.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР