Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза

...
Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза
Коментари Харесай

Нов регламент на ЕС за насекомите в храните: Домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах

Европейският съюз позволява потреблението на инсекти в храните. Регламентът влиза в действие от през днешния ден. Според новия правилник домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или употребяват на прахуляк, оповестява ДПА.

До дни ще бъде позволено и потреблението на ларвите на житната мухъл. Това не са първите инсекти, които се утвърждават от Европейски Съюз, сходно позволение към този момент има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от Европейски Съюз чакат и още осем инсекти.

Този тип изобретение в хранително-вкусовата промишленост се дефинира като " нова храна ". Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прахуляк. Те също по този начин ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени артикули и шоколад.

В началото на 2021 година Европейската комисия реши да утвърди брашнените червеи като първото насекомо, което може да се употребява за храна в Европейския съюз. В изявление в на комисията, оповестено на 2 юни 2021 г. Рафаел Перес, началник на екипа за нови храни в генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “, разисква стъпките за разширение на хранителния избор на потребителите в Европейски Съюз, възходящата роля, която насекомите ще играят като част от по-здравословния и по-устойчив хранителен режим, както и изгодите за околната среда през идващите години.

Защо се позволява използването на инсекти като храна?

След наскоро издаденото позволение брашнените червеи към този момент се смятат за „ нова храна “. Това са храни, които не са необятно употребявани от хората в Европейски Съюз преди 15 май 1997 година, когато влиза в действие първият правилник по отношение на новите храни. 

След строга научна оценка, осъществена от Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ), страните членки дадоха зелена светлина на Комисията да разреши на икономически индивид в региона на храните, който е подал заявление за такова позволение, да пусне продукта на пазара на Европейски Съюз. 

След това на 1 юни 2021 година Комисията одобри правния акт.

Разбира се, потребителите вземат решение дали желаят да употребяват инсекти, само че тяхната консумация не е нещо ново, защото те към този момент са част от хранителния режим на доста места по света.

Безопасни ли са насекомите като храна? 

Да. Новите храни могат да бъдат позволени единствено в случай че не съставляват риск за човешкото здраве. След подаване на заявление от сдружението SAS EAP Group продуктът е минал през строга научна оценка от ЕОБХ. Заключението е, че жълтите брашнени червеи са безвредни.

Бих желал да подчертая, че за тази новоразрешена храна важат разпоредбите на Европейски Съюз, уреждащи етикетирането на алергени. С тях се дефинира лист на 14 алергена, които би трябвало да бъдат посочвани върху етикетите, като яйца, мляко, риба, ракообразни, а в този момент и инсекти. Тези правила дават на хората, живеещи с хранителни алергии, по-добра опция да вземат осведомени решения и да заобикалят артикули, съдържащи съставки, към които те са чувствителни.

По отношение на общите здравни проблеми, като да вземем за пример хранителни алергии, ЕОБХ стигна до заключението, че потреблението на жълти брашнени червеи може да докара до алергични реакции, изключително при хора с към този момент съществуващи алергии към ракообразни и акари. Такива случаи обаче са доста малко. 

Как потребителите ще знаят дали в храната им има инсекти?

В плана на юридически акт се дефинират условията за етикетиране на питателните артикули, които ще съдържат новата храна. Това условие е в допълнение към условията на регламента за етикетирането. 

Накратко, потребителите могат да бъдат уверени, че откакто тези артикули се появят на супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като потребителят ще бъде осведомен за точното наличие на своите покупки. Европейски Съюз е хладнокръвен в уговорката си за бистрота.  

Как насекомите в храните и фуражите способстват за устойчивостта на продоволствената система? 

Според Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многочислените проблеми, пред които сме изправени и с които ще продължим да се сблъскваме през 21-ви век. Сред тях са възходящите цени на животинските белтъци, продоволствената неустановеност, натискът върху околната среда, повишаването на популацията и засилващото се търсене на протеини от страна на междинната класа. 

В нашия свят има обилие от инсекти, които имат високо наличие на белтъци и хранителни свойства, а също така те съставляват едвам 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална хранителна опция, улесняваща прекосяването към здравословен и резистентен метод на хранене и допринасяща освен за нашето здраве, само че и за положителното положение на околната среда, а оттова — и за нашето бъдеще. 

Какви са идващите стъпки в тази област?

Според Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) над 1900 типа инсекти сe употребяват за храна по света. Също както за брашнените червеи, Комисията получи няколко заявки за разрешаване и на други типове инсекти, като да вземем за пример Alphitobius diaperinus larvae (по-малки брашнени червеи), Gryllodes sigillatus (индийски щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна муха войник) според регламента за новите храни. 

Към днешна дата Комисията е счела 11 заявки за годни и за всяко от тях ЕОБХ прави оценка на сигурността. Веднага откакто ЕОБХ даде позитивно мнение, Комисията ще пристъпи към процеса на разрешаване. 

През идващите години типовете инсекти, позволени според регламента за новите храни, ще станат все по-голям източник на различни белтъци, което ще способства за постигането на задачите на тактиката „ От фермата до трапезата “ за устойчива продоволствена система в Европейски Съюз и по света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР