Европейският съюз призовава Русия да продължи да зачита целите на

...
Европейският съюз призовава Русия да продължи да зачита целите на
Коментари Харесай

ЕС призова Русия да продължи да зачита договора за забрана на ядрените опити

Европейският съюз приканва Русия да продължи да зачита задачите на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити. Това уточни в изказване висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Изявлението от името на Европейски Съюз се отнася до доказаното през днешния ден от Москва анулиране на ратификацията на контракта от нейна страна, предава Българска телеграфна агенция.

Борел акцентира, че решението на Кремъл е придружено от съветското нахлуване против Украйна и идва след месеци на безотговорни изявления и закани, свързани с нуклеарно оръжие и обновяване на нуклеарните опити. Европейски Съюз надълбоко съжалява за това решение на Русия, се показва в изказването.

Договорът е средство от решаващо значение за нуклеарното разоръжаване и за неразпространението на нуклеарно оръжие, откри строги правила против нуклеарните опити, спазвани в целия свят. От решаващо значение за интернационалния мир и сигурност е всички страни да съблюдават изцяло мораториума върху тестванията на нуклеарно оръжие и да се въздържат от всевъзможни дейности, противоречащи на предмета и задачата на този контракт, споделя още Борел.

Организацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити управлява международна мрежа за наблюдаване, която може да открие осъществяването на нуклеарен опит когато и да е и на всички места, като дава на интернационалната общественост надеждни и самостоятелни сведения, се отбелязва в изказването. Макар и утвърден от 178 страни, договорът не е влезнал в действие поради неналичието на утвърждение от осем страни от първичния лист от 44 страни. Като част от този лист, неоправданото желание на Русия да анулира своята ратификация съставлява сериозна спънка в уговорката на Москва към интернационалната архитектура на сигурността, която подкопава продължаващите старания за неразпространение на нуклеарно оръжие и разоръжаване, отбелязва дипломатът.

Това е сериозна стъпка обратно и утежнява още повече статута на Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, декларира Борел.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР