Европейският съюз представи своето предложение, с което се стреми към

...
Европейският съюз представи своето предложение, с което се стреми към
Коментари Харесай

ЕС предлага силен многостранен търговски отговор на пандемията

Европейският съюз показа своето предложение, с което се стреми към ангажимент от страна на членовете на Световната комерсиална организация (СТО) за многостранен търговски проект за деяние за разширение на производството на ваксини и медикаменти против COVID-19 и гарантиране на повсеместен и обективен достъп до тях. С предлагането до СТО, разграничено в две известия, Европейски Съюз акцентира централната роля на СТО в отговора на пандемията от COVID-19 и упорито приканва останалите членове на СТО да реализират единодушие по набор от задължения, в това число по отношение на правата върху интелектуална благосъстоятелност.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи: " Европейски Съюз демонстрира интензивно взаимност със света още от началото на пандемията. Европейският съюз позволи износа на към половината от общото количество ваксини, създадени в Европа. Нашата непосредствена и неотложна цел е да подсигуряваме равнопоставен достъп за страните с ниски и междинни приходи и да споделяме имунизациите по-голям мащаб и по-бързо. И ние продължаваме да подкрепяме увеличението на производството. Европейски Съюз предлага съответни решения в кратковременен и средносрочен проект, с цел да се подсигурява повсеместен достъп на допустими цени. Очаквам с неспокойствие идната седмица да обсъдим с ръководителите на страните от Г-7 методите за реализиране на тази цел. Отвъд сегашната рецесия е значимо да подсигуряваме международната подготвеност за посрещане на бъдещи пандемии, като диверсифицираме производството, тъй че да не е концентрирано единствено в дребен брой страни, и като засилим устойчивостта на здравната инфраструктура в най-слаборазвитите страни ".

Изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис съобщи: " Пандемията е към момента измежду нас и не можем се задоволим с постигнатото. Трябва незабавно да насочим вниманието си към предложенията, с които се форсира разпределението на имунизациите против COVID-19 по целия свят при равнопоставени условия. В това отношение един мощен многостранен търговски отговор би могъл да даде забележителен подтик в битката против COVID-19. На процедура главният проблем понастоящем е обвързван с неналичието на задоволително индустриален потенциал за бързо произвеждане на нужните количества. Целта ни би трябвало да е да осигурим всеки разполагаем и подобаващ индустриален потенциал на всички места по света да се употребява за производството на ваксини против COVID-19 ".

Повече за предлагането на Европейски Съюз

Европейски Съюз приканва държавните управления:

- да подсигуряват, че имунизациите и медикаментите против COVID-19, както и съставените елементи за тях свободно минават през границите;

- да предизвикват производителите да уголемяват своето произвеждане, като в същото време се подсигурява, че най-нуждаещите се от ваксини страни ги получават на налична цена и

- да улесняват потреблението на наложително лицензиране в границите на съществуващото Споразумение на СТО за обвързваните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната благосъстоятелност (ТРИПС). Споразумението ТРИПС към този момент планува тази опция за еластичност — законен инструмент по време на пандемията, който може да се употребява бързо при нужда.

С първия детайл се цели да се понижи прибягването до ограничавания на износа и да се запазят отворени веригите на доставки. Държавите — производителки на ваксини, следва да са подготвени да изнасят обективен дял от вътрешното си произвеждане. Веригите на доставки са тясно свързани между тях и не трябва да се прекъсват. Освен това Европейски Съюз счита, че доставките за механизма COVAX в никакъв случай не трябва да се лимитират и че не би трябвало да има ограничения, възпрепятстващи търговията с материали, нужни за производството на ваксини и медикаменти против COVID-19.

С втория детайл се насочва апел към държавните управления да поддържат и да предизвикват упорито производителите и разработчиците на ваксини да уголемяват производството и да подсигуряват доставките на ваксини на допустими цени за страните с ниски и междинни приходи. Тези дейности биха могли да включват лицензионни съглашения, шерване на опит, диференцирано ценообразуване, включително продажби с нестопанска цел за страни с ниски приходи, произвеждане по контракт и нови вложения в индустриални уреди в разрастващите се страни. Европейски Съюз чака всички производители и разработчици на ваксини да поемат съответни задължения за увеличение на доставките за уязвимите разрастващи се страни. В това отношение Европейски Съюз приветства уговорката на сдружения като BioNTech и Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna, които към този момент се ангажираха да доставят 1,3 милиарда дози тази година на страните с ниски приходи, без да образуват облага, а на страните със междинни приходи — на по-ниски цени.

С третия детайл, касаещ интелектуалната благосъстоятелност, се дефинира, че доброволните лицензи са най-ефективният инструмент за улеснение на разширението на производството и шерването на опит. При неналичието на непринудено съдействие насилствените лицензи, с които държавно управление дава целеви лиценз, даващ право на искащ производител да създава ваксина без единодушието на патентопритежателя, са законно средство в изискванията на пандемия. Европейски Съюз счита, че всички членове на СТО следва да са подготвени:

- да се съгласят, че пандемията от COVID-19 е изключително събитие, изискващо незабавни ограничения на национално ниво, и че условието за водене на договаряния с носителя на правата може да бъде законно анулирано, когато това е необходимо;

- да поддържат производителите, които са подготвени да създават ваксини и/или средства за лекуване на допустими цени по силата на насилствен лиценз, тъй че размерът на възнаграждението, заплащано от производителя на патентопритежателя, да е съгласуван с тези налични цени;

- да одобряват, че насилственият лиценз би могъл да обгръща всеки експорт, предопределен за страни, които не разполагат с индустриален потенциал, в това число посредством механизма COVAX.

Европейски Съюз показва също по този начин особено известие по отношение на интелектуалната благосъстоятелност на вниманието на органа на СТО, отговарящ за използването на Споразумението за обвързваните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната благосъстоятелност (Съвета по ТРИПС). В него Европейски Съюз дава повече детайлности и разяснява всяка от трите точки предвид на интелектуалната благосъстоятелност, като ги свързва с съответните разпореждания в Споразумението ТРИПС. Колкото до препоръчаната от няколко членове на СТО широкообхватна дерогация, Европейската комисия — въпреки и да е подготвена да разиска всеки вид, който ще разреши да се постави допустимо най-бързо завършек на пандемията — не е уверена, че това би осигурило най-хубавия неотложен отговор за реализиране на задачата за най-широко и навременно разпространяване на имунизациите против COVID-19, от което светът се нуждае незабавно. Днешните оферти са ориентирани към постигането на тази цел по бърз и ефикасен метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР