Европейският съюз представи предложения за борба с корупцията в общността,

...
Европейският съюз представи предложения за борба с корупцията в общността,
Коментари Харесай

ЕС създава черен списък с корумпирани лица по света

Европейският съюз показа оферти за битка с корупцията в общността, както и проект за правене на " черен лист " на лица отвън Европейски Съюз, упрекнати в корупция по света.

Плановете идват единствено няколко месеца откакто скандал за рушвет в Европейския парламент раздруса Европейски Съюз и откакто изследване от 2022 година сподели, че корупцията продължава да буди съществено безпокойствие у жителите на Европейски Съюз - 68% от тях считат, че тя към момента е необятно публикувана в тяхната страна.

" През годините следя кои фактори понижават доверието на хората в демокрацията. И те са два: злоупотребата с власт и корупцията. " - съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Предложенията ще приближат 27-те страни - членки на Европейски Съюз до стандартизиране на определенията за това какво съставлява корупцията, като с изключение на рушвет ще включват и търговия с въздействие, корист със служебно състояние, възпрепятстване на правораздаването и нелегално обогатяване.

Те също по този начин ще принудят страните членки да хармонизират периодите за отнемане от независимост във връзка с минималните и оптималните санкции и ще имат за цел да улеснят трансграничното съдействие сред полицейските сили на държавите-членки.

Друго ново предписание излиза отвън рамките на Европа и планува заледяване на активите в блока и възбрана за влизане в Европейски Съюз на физически и юридически лица, направили " съществени корупционни дейности ".

Плановете ще би трябвало да бъдат утвърдени от 27-те държави-членки на Европейски Съюз и от Европарламента.

Предложението за черен лист е сходно на американския закон " Магнитски " - закон, по силата на който Вашингтон санкционира задгранични държавни чиновници, забъркани в корупция или нарушавания на правата на индивида.

Законът е наименуван на съветския юрист Сергей Магнитски, който умря през 2009 година в предварителния арест на съветски затвор на фона на след малтретиране.

" Изпращаме ясно обръщение: Европейски Съюз не е отворен за бизнес за тези, които се занимават с корупция, където и да се случва това ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Корупцията " заплашва мира "

Сериозните корупционни действия, включени в определението на комисията, са подкупване на държавен чиновник и заграбване на обществени средства.

" Коварните дейности на корупция могат също по този начин да застрашат мира и интернационалната сигурност, като дават опция за тероризъм, проведена престъпност и други закононарушения. Ето за какво би трябвало да разтеглим обсега си и да се борим с корупцията по целия свят. " - съобщи Борел.

Йоурова изясни, че предложенията са сходни на други наказания на Европейски Съюз, като да вземем за пример против съветски лица, свързани с нашествието в Украйна, само че не са ориентирани към съответна страна.

В края на 2020 година Европейски Съюз към този момент вкара механизъм, който глоби лица, виновни за " съществени нарушавания на правата на индивида " по света.

Дадено лице ще бъде добавено в черния лист на Европейски Съюз, откакто ръководителят на външната политика публично предложи името му, което по-късно би трябвало да бъде утвърдено единомислещо от държавите-членки.

При включването на обещано лице в листата Европейски Съюз би трябвало да разполага с доказателства в поддръжка на този ход или посредством открити източници като медиите, или посредством информация, събрана от разследващите или правоприлагащите служби на държавите-членки.

Всяко лице, попаднало в листата, ще може да оспори решението пред Съда на Европейския съюз.

Йоурова съобщи, че дълго чаканото предложение за основаване на европейски етичен орган, който да дава отговор за наблюдението на европейските институции, може да бъде показано още този месец. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР