Европейският съюз обмисля нови мерки за ограничаване на начина, по

...
Европейският съюз обмисля нови мерки за ограничаване на начина, по
Коментари Харесай

ЕС подготвя мерки за ограничаване на достъпа на Китай до високи технологии

Европейският съюз обмисля нови ограничения за ограничение на метода, по който фирмите от Европейски Съюз влагат в индустриални мощности в чужбина, съобщи пред " Файненшъл таймс " Валдис Домбровскис - заместник-изпълнителен ръководител на Европейска комисия и еврокомисар по търговията. Този ход идва в отговор на опасенията, че Китай и други " съперници " може да придобият авангардни технологии от Запада, съобщи БНР.

Въпреки че към момента съществуват така наречен " реекспортни малки врати ", Европейски Съюз към този момент забрани на фирмите си да продават артикули, които могат да оказват помощ на въоръжените сили на Русия във военната ѝ интервенция в Украйна.

Новите ограничения ще дойдат на фона на натиска от страна на Вашингтон върху неговите съдружници да следват наложените от тях забрани за експорт на сензитивна технология към Китай. След месеци на директни договаряния с администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Нидерландия съобщи през предходната седмица, че ще забрани най-модерните машини за подготвяне на силициеви чипове да доближат до Китай.

Белият дом работи по законопроект, който би основал Агенция за скрининг на директните задгранични вложения (ПЧИ) с стеснен обсег за попречване на офшорни производството, откакто Конгресът на Съединени американски щати до момента не съумя да се споразумее за текст с по-широк обсег.

" Изходящият надзор на вложенията е другата страна на монетата на контрола на износа ", сподели Домбровскис. " Тъй като можете дейно да възбраните износа на по този начин наречените технологии с двойна приложимост, което ние направихме, да вземем за пример, с цел да предотвратим подхранването на военната машина на Русия, само че това към момента оставя място за приключване на чувствителни технологии посредством вложения на място ".

" Така че се нуждаем от полемика за целия Европейски Съюз за това по какъв начин да осезаем това допустимо заобикаляне по метод, който реализира стремежи резултат, само че в същото време се съобразяваме с всички непредвидени последствия за финансовите пазари и върху личната капиталова среда на Съюза ", добави той.

" Файненшъл таймс " цитира неназовани европейски длъжностните лица, които признават, че проектите са на ранен стадий и могат да лишават години, с цел да се приложат предвид на песимизъм измежду някои страни членки на Европейски Съюз. Така да вземем за пример страни като Нидерландия и Германия желаят да запазят дълбоките си стопански връзки с Китай.

През 2020 година новите правила задължават държавните управления да уведомят Брюксел за входящи ПЧИ, които могат да застрашат сигурността или публичния ред.

През 2021 година страните членки са подали 414 вести според Регламента за скрининг на ПЧИ в Комисията, 10 на 100 от над 4000 преводи в Европейски Съюз през същата година, съгласно годишен отчет, представен от финансово издание.

Домбровскис също по този начин съобщи, че Европейски Съюз се нуждае от по-добър взаимен метод за надзор на износа, изключително защото интернационалните конгреси, които се използваха за използване на разпоредбите, са блокирани от наличието на Русия.

" Ние се сблъскваме с бързо разрастваща се геополитическа и софтуерна среда, характеризираща се с нови опасности. Те идват от " нововъзникващите " технологии като полупроводници от висок клас, Изкуствен разсъдък (AI), квантови и биотехнологии ", съобщи латвийският политик.

" В същото време актуалните подходи за надзор на износа в Европейски Съюз са под напън. Събитията в Украйна също по този начин подчертаха риска от това, страните членки да одобряват национални контролни ограничения без доста съгласуваност да се оправят с належащите си съображения за " национална сигурност. " - уточни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР