Европейският съюз не трябва да остави камък необърнат за възстановяването

...
Европейският съюз не трябва да остави камък необърнат за възстановяването
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Ако е възможно, ЕС трябва да ползва замразените руски активи за възстановяването на Украйна

" Европейският съюз не би трябвало да остави камък необърнат за възобновяване на Украйна, в това число, в случай че е допустимо, съветските активи, които сме замразили. "

Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през днешния ден на Световния стопански конгрес в Давос. И добави, че по предложение на Европейска комисия Европейски Съюз ще сътвори интернационална платформа за дарения, ръководена взаимно от изпълнителния орган на Европейски Съюз и Украйна, която ще съчетава промени и вложения.

" Украйна би трябвало да завоюва тази война. Руската експанзия би трябвало да бъде стратегически неуспех ", добави фон дер Лайен.

Тя съпостави сравни дейностите на съветската войска в окупираните украински територии с изземането на зърно по времето на Съветския съюз, съобщи ДПА.

" В Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени ресурси и техника ", сподели Фон дер Лайен на Световния стопански конгрес в Давос. " Това разсъни у някои хора мемоари от тъмното минало, когато Съветският съюз конфискуваше зърно и провокира унищожителния апетит през 30-те години "

Тя имаше поради Гладомора, когато милиони украинци умират вследствие на руската политика за колективизация на селското стопанство.

Според немското държавно управление Русия блокира износа на 20 милиона тона зърно от Украйна, най-вече за Северна Африка и Азия.

Според Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации от началото на тази година 276 милиона души страдат от изострен апетит. Ако войната в Украйна продължи, броят им може да се усили с още 47 милиона.

Фон дер Лайен дефинира бомбардировките над хранилища за зърно и блокадата на износа на аграрни артикули като „ срамни актове “, които са довели до рекордно повишение на цените на зърното в световен проект.

„ Сега Русия задържа личния си експорт на храни като форма на шантаж – прекратява доставките, с цел да увеличи цените в световен проект или с цел да търгува със зърното в подмяна на политическа поддръжка “.

Фон дер Лайен прикани за интернационален отговор и сподели, че „ световното съдействие е антидотът на съветския шантаж “.

Тя добави, че Европейска комисия поддържа Африка в това да понижи зависимостта си от вноса на храни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР