Европейският съюз не може да обсъжда решение на енергийния проблем

...
Европейският съюз не може да обсъжда решение на енергийния проблем
Коментари Харесай

Де Кроо: Без спешно решение по енергийната криза европейската икономика ще спре

Европейският съюз не може да разисква решение на енергийния проблем в продължение на седмици, тъй като тогава европейската стопанска система ще спре, а би трябвало да се работи неотложно. Това съобщи белгийският министър-председател Александър де Кроо в изявление за Блумбърг, представено от БГНЕС.

" Още няколко такива седмици и европейската стопанска система ще спре. Възстановяването от тази обстановка ще бъде доста по-трудно, в сравнение с намесата на газовите пазари през днешния ден. Рискът от това е деиндустриализация и сериозен риск от фундаментални обществени разтърсвания ", сподели той.

Белгийският държавен началник даде изявление преди изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по отношение на енергетиката през днешния ден. Той уточни, че Европейски Съюз би трябвало да наложи ценови надзор върху търговията с газ в границите на общността и да се намеси на пазара. Това ще помогне да се избегне " краят на просперитета " на Европа, добави министър-председателят.

" Не мисля, че имаме опция да кажем още веднъж: " Добре, ще напишем нещо в текстова форма и по-късно ще се срещнем след два месеца ". Страхувам се, че след два месеца при тези цени на газа ще бъде прекомерно късно ", означи Де Кроо.

В сряда на конференция в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи решението си да предложи на Съвета по енергетика на Европейски Съюз таван на цените на съветския газ. Тя акцентира, че мярката може да бъде въведена доста бързо след единодушието на общността. Според вестник " Политико " Европейска комисия желае да ограничи цената на съветския газ в Европейски Съюз на 50 евро за мегаватчас или към 520 евро за хиляда кубически метра.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР