Европейският съюз може да наложи първите защитни мерки за сектора

...
Европейският съюз може да наложи първите защитни мерки за сектора
Коментари Харесай

ЕС може да наложи първите защитни мерки срещу митата на САЩ още през юли

Европейският съюз може да наложи първите защитни ограничения за бранша на стоманата и алуминия още през юли, макар че цялостното следствие ще продължи девет месеца, съобщи еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом в изявление за " Ройтерс ".

" Можем да приемем предварителни ограничения още през юли. Това ще обсъждаме. Ще забележим какви са предварителните резултати от следствието. Възможно е ", сподели тя, като добави, че към този момент има данни, че стомана, предопределена за пазара в Съединени американски щати, се отклонява за Европа поради американските мита.

Междувременно Белият дом съобщи, че Съединени американски щати не престават да имат мощни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз макар налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни. " Ние имаме мощни връзки с Мексико, Канада и Европейски Съюз и те ще продължат даже и откакто митата са към този момент тук ", сподели представителят на Белия дом Сара Сандърс.

Властите на Мексико обаче ще се извърнат към Световната комерсиална организация (СТО) поради американското решение за митата, се споделя в изказване на министерството на стопанската система на Мексико.

" Мексико ще стартира развой за разрешаване на несъгласията във връзка с Съединени американски щати в СТО по отношение на ограниченията срещу американската стомана и алуминий ", се споделя в изказването. Според Мексико митата нарушават съглашението за гаранции на СТО.

Според оценки на шефа на мексиканския Институт за промишлено развиване и стопански напредък Хосе Луис каузи Крус Мексико може да загуби сред 1.5 милиарда и 2 милиарда $ на година поради американските мита. През предходната година размерът на търговията сред Мексико и Съединени американски щати доближи рекордното равнище от 557 милиарда $.

Съединени американски щати вкараха митата на 1 юни. В отговор на дейностите на Вашингтон Мексико съобщи, че приема аналогични ограничения за някои артикули, измежду които валцувани артикули, осветителни тела, тръби, ябълки, грозде, разнообразни типове сирена в размери, които да компенсират загубите от американските мита. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР