Европейският съюз (ЕС) защити стремежа си да реформира европейската отбранителна

Европейският съюз (ЕС) защити стремежа си да реформира европейската отбранителна ...

ЕС защитава военните си реформи пред САЩ.

Европейският съюз (ЕС) защити стремежа си да реформира европейската отбранителна индустрия в отговор на обвиненията на САЩ, че реформата ще изключи съюзници като Вашингтон от европейските проекти.

Споровете за военните разходи идват, тъй като трансатлантическите връзки са в най-ниското си ниво и съществуват страхове, че сътрудничеството в НАТО може да бъде застрашено.

В писмо двама европейски висши служители заявяват, че Европейският съюз "остава напълно ангажиран да работи със САЩ като основен партньор по въпросите на сигурността и отбраната" въпреки планираните промени. Длъжностните лица на ЕС обаче настояват също така, че обсъжданите реформи са просто отражение на вече наложени от САЩ правила. "Трансатлантическото търговско равновесие е решително в полза на САЩ", настояват те.

Загрижеността на САЩ е изложена в писмо от 1 май от двама от висшите представители на отбраната на президента Доналд Тръмп. Те са се съсредоточили върху Европейския фонд за отбрана (ЕФР), който е 13 млрд. евро (14,6 млрд. долара), одобрен от Европейския парламент миналия месец и ключов нов пакт за сътрудничество в областта на отбраната на ЕС, известен като PESCO.

В рамките на пакта страните си сътрудничат по проекти за разработване на ново военно оборудване и системи за подкрепа като военни болници и центрове за обучение.

Източник: dariknews.bg