Европейският съюз (ЕС) подготвя резервен план за предоставяне на финансова

...
Европейският съюз (ЕС) подготвя резервен план за предоставяне на финансова
Коментари Харесай

ЕС готви резервен план за 20 млрд. евро за Украйна

Европейският съюз (ЕС) приготвя авариен проект за даване на финансова помощ на Украйна в размер на 20 милиарда евро. Това заяви във вторник вестник Financial Times (FT), като се базира на свои източници.

Търсенето на нови благоприятни условия за финансиране се наложи, откакто унгарският министър председател Виктор Орбан на последната среща на върха в средата на декември блокира изменение в бюджета на общността, написа News.bg.

То предвиждаше отпущането на 50 милиарда евро за Украйна през 2024 година 2027 година

Обсъжданата нова скица допуска, че членовете ще поемат финансови гаранции към бюджета на Европейски Съюз, което ще разреши на Европейската комисия (ЕК) да заеме 20 милиарда евро на финансовите пазари за Киев. Схемата е сходна на тази, употребена през 2020 година, когато Европейска комисия даде 100 милиарда евро евтини заеми на страните членки в поддръжка на работните места по време на пандемията, се споделя в публикацията. Подчертава се, че окончателният размер на финансирането ще зависи от потребностите на Украйна.

Основното преимущество на тази скица е, че не изисква единодушието на всички членове на Европейски Съюз и затова отстрани риска от ново несъгласие от Будапеща.

Някои страни, измежду които Германия и Нидерландия, ще се нуждаят от парламентарно утвърждение, с цел да дадат такива гаранции.

Решението за този проект може да бъде взето още на срещата на върха на 1 февруари, като Брюксел се надява средствата да дойдат в Киев до март 2024 г.Ако схемата бъде призната, Европейски Съюз ще може да даде гаранции на Международния валутен фонд, който от своя страна ще отпусне 900 милиона $ ново финансиране на Киев.

Това може да разреши на украинските управляващи да не прибягват до емисионно финансиране, което заплашва скок на инфлацията. Недостатъкът на този проект е, че отпущането на средства ще бъде допустимо единствено под формата на заеми, а не безплатни средства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР