Европейският съюз е изготвил план, според който европейските държави биха

...
Европейският съюз е изготвил план, според който европейските държави биха
Коментари Харесай

ЕС с нов план за подкрепа на Украйна

Европейският съюз е изготвил проект, съгласно който европейските страни биха могли да дават на киевските управляващи военна поддръжка в размер на повече от 20 милиарда евро през идващите четири години, написа The Wall Street Journal, като се базира на проектодокумент, с който редакцията му разполага.

" Като се има поради зависимостта на Украйна от външна поддръжка, изборът, който страните от Европейски Съюз и неговите сътрудници ще създадат в близко бъдеще, или ще разреши на Украйна да реализира съдбоносен прогрес, или съществено ще подкопае способността ѝ [на Украйна] да се съпротивлява ", цитира вестникът фрагмент от документа.

В новото предложение се планува основаването на фонд, в който ще се употребяват 6,5 милиарда евро от Европейския инструмент за мир, основан през 2022 година, в допълнение към 5-те милиарда евро, които ще получи от 2024 до 2027 година Новият фонд ще възвръща на страните от Европейски Съюз разноските за даване на военна помощ на киевските управляващи, в това число за закупуване на муниции, безпилотни самолети и съоръжение за противовъздушна защита. Останалата част от фонда ще покрие разноските за стратегии за бойно образование на украинските войски. Инициативата планува възобновяване на разноските на страните от Европейски Съюз в размер до 7,5 милиарда евро през тази година.

Дискусиите по новия проект за помощ за Украйна, показва вестникът, ще стартират през идващите дни и евентуално ще станат една от тематиките за разискване на срещата на върха на Европейски Съюз на 1 февруари. В същото време вестникът показва, че ще са нужни няколко седмици, с цел да се вземе решение по новия проект. Според вестника главната спънка пред използването на проекта ще бъде нуждата от единомислещото му утвърждение от всички страни - членки на Европейски Съюз./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР