Европейският съюз е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции

...
Европейският съюз е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции
Коментари Харесай

Барние: ЕС е готов да предостави допълнителни гаранции за договора за Брекзит

Европейският съюз е подготвен да даде на Англия спомагателни гаранции за съглашението за Брекзита, съобщи основният европейски договарящ Мишел Барние в изявление за няколко европейски вестници, съобщи Франс прес.

"Можем да намерим спомагателни гаранции, с цел да потвърдим, изясним и подсигуряваме положителните планове и добросъвестността на европейците, с задължения, които ще имат действителна юридическа мощ, тъй като ще бъдат взаимни. Работим по това денонощно ", съобщи Барние в изявление за вестниците "Еко ", "Велт ", "Стампа " и "Мундо ".

"Тези уверения могат да бъдат дадени в тълкувателен документ, чиято форма следва да бъде избрана, който ще бъде прибавен към контракта за излизане на Англия от Европейски Съюз и политическата декларация ", добави европейският договарящ. Според него съществува неразбирателство, обвързвано с защитната уговорка, целяща да предотврати връщането към "твърда " гранична инфраструктура сред членката на Европейски Съюз Ирландия и английска Северна Ирландия след Брекзита, който е очакван за 29 март.

"Някои британци настояват, че се притесняват, че европейците може да я употребяват, с цел да ги задържат за неопределен интервал в общо митническо пространство. Нямаме и не сме имали сходно желание ", акцентира Барние.

В началото на годината английският парламент отхвърли съглашението за овакантяване на Европейски Съюз, по което Брюксел и Лондон преговаряха в продължение на две години, точно поради защитната уговорка. Премиерът Тереза Мей изиска промени, като ограничението на действието й във времето, или правото да приключи действието й едностранно.

"Ограничаването й по време или въвеждането на едностранна уговорка за прекратяването й би сложило под подозрение надеждността " на защитната уговорка, декларира Барние в изявлението. "Действието й ще спре, когато се стигне или до общо съглашение за бъдещите връзки, или съответно съглашение с Ирландия ".

Европейският договарящ загатна, че идната седмица ще се срещне с английския министър по въпросите на Брекзита Стивън Баркли и с основния прокурор Джефри Кокс, който дава правни препоръки на английското държавно управление. Според източник от Европейски Съюз, срещата може да се състои във вторник в Брюксел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР