Европейският съюз е готов да подкрепи и да се възползва

...
Европейският съюз е готов да подкрепи и да се възползва
Коментари Харесай

ЕС е готов да подкрепи и да се възползва от добива на редки метали в Казахстан

Европейският съюз е подготвен да поддържа и да се възползва от добива на редки метали в Казахстан като част от напъните си за диверсифициране на източниците на доставки и понижаване на зависимостта от Китай, съобщи посланикът на Европейски Съюз в централноазиатската страна, представен от Българска телеграфна агенция.

" Зависимост от 90% от един източник на първични материали е забележителна взаимозависимост. За нас, като консуматори на първични материали, е по-удобно да имаме избор от най-малко три до пет източника ", съобщи Кестутис Янкаускас пред медиите, в коридорите на конгрес за комерсиално партньорство сред Казахстан и Европейски Съюз в региона на стратегическите първични материали.

Ето за какво, добави той, " Европейски Съюз се надява, че Казахстан, и страните от Централна Азия като цяло, биха могли да се трансфорат в опция ".

По публични данни Казахстан се подрежда на шесто място в света по находища на естествени запаси и на десето място по общ рандеман на потребни изкопаеми.

Страната води в света по ресурси от волфрам и е на второ място по уран и хром. Тя се подрежда в челната петица по рандеман на манган, сребро, цинк и олово. Страната разполага и с залежи на редки метали като рубидий, цезий, литий и берилий.

Янкаускас съобщи, че създаването на залежи на редки метали в най-голямата стопанска система в Централна Азия, с огромни, само че към момента незадоволително проучени естествени запаси, ще помогне на Европа да откри надеждна опция на Китай.

Министърът на индустрията и инфраструктурното развиване на Казахстан Марат Карабаев акцентира на форума, че от 30-те съществени типа редки метали страната може да добива 16, а с използването на вложения и съвременни технологии описът може да се усили с още девет.

" Днешният конгрес е идната стъпка за разширение на съдействието ни със страните от Европейски Съюз в тази област ", сподели Карабаев и добави, че в конференцията вземат участие над 50 представители на компании и повече от дузина посланици на европейски страни.

Карабаев загатна, че възнамерява да пътува с представители на 150 казахстански компании до Брюксел през ноември за Седмицата на редките метали и планува визити в Китай, Южна Корея и Япония.

" Изборът ни при бъдещите контракти зависи от това коя компания ще предложи най-хубавите предложения за Казахстан ", акцентира той.

Според Янкаускас, европейските вложители имат намерение да навлязат в тази област, употребявайки сложен метод.

Става въпрос освен за доставка на модерни технологии при изследването на земните глъбини и последващия рандеман на редкоземни метали, само че и за по този начин наречените " зелени " технологии, осигуряващи спазването на екологичните стандарти и условия, акцентира той.

Освен това Европейски Съюз се ангажира да оказва помощ на Казахстан да развива квалифицирани фрагменти, сподели той.

Европейски Съюз има намерение също по този начин да способства за възстановяване и ускорение на всички процеси за превозване на добитите първични материали по Транскаспийския кулоар, означи Янкаускас.

Той изясни, че това включва цифровизация на доста процеси за прекосяване през митниците и унищожаване на усложненията по този маршрут, което ще увеличи конкурентоспособността му по отношение на Северния маршрут, преминаващ през съветска територия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР