Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие за виновни

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие за виновни
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Литва и Румъния за тайните затвори на ЦРУ

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) одобри за отговорни Литва и Румъния в това, че са били съучастници в стратегия на Централно разузнавателно управление на САЩ за заключване на терористи в затвори, намиращи се на секрети места на тяхна територия, съобщи БГНЕС.
Двама обвинени, които са държани в американски затвор в Гуантанамо, заведоха дело в съда през 2011 и 2012 година, заявявайки, че са били нелегално държани в " черните обекти " на Централно разузнавателно управление на САЩ от 2004 до 2006 година
В Румъния съдът откри, че управляващите са знаели, че саудитският жител Абд ал-Рахим ал-Нашири е бил подложен на изтезания и опасност от гибел, когато е бил арестуван от Централно разузнавателно управление на САЩ и хвърлен в техен затвор от април 2004 година до ноември 2005 година Той е упрекнат в образуване на атентати през 2002 година и 2000 година
Литва бе приета за съизвършител в семейството на скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ от февруари 2005 година до март 2006 година, когато нелегално е затворен един от водачите на палестинските терористи Абу Зубайда.
Доклад на щатския Сенат от 2014 година откри, че и Зубайда, и Нашири са подложени на " жестоки способи за разпит " при ареста на Централно разузнавателно управление на САЩ.
Съдът откри, че и в двата случая обвинените са били отвън своите национални юрисдикции и заради това Литва и Румъния са " виновни за нарушаването " на техните права по Европейската спогодба за правата на индивида. Конвенцията категорично не разрешава изтезанията и смъртното наказване.
Съдът подреди на Литва и Румъния да платят на всеки един от двамата по 100 000 евро (117 000 долара).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР