Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди България да плати обезщетения на роми, които живеят в незаконни постройки и бият хора по улиците

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България да заплати компенсации от общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които, съгласно съда,  управляващите са нарушили правото на персонален и фамилен живот и на недискриминация. Това оповестиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), които са представлявали общо 56-те жалбоподатели по делото „ Пакетова и други против България “ пред съда в Страсбург.

Делото в Страсбург бе заведено, откакто ромите от пловдивското село го напуснаха след гневните митинги там поради нападението над командос на 6 януари 2019 година 33-годишният Валентин Димов бе пребит точно на Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от локалната махала, тъй като им направил забележка за погрешно секване.

След побоя хората от Войводиново се подвигнаха на всеобщи митинги. Тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посети селото и разпореди неотложно „ почистване “ на противозаконните постройки, което докара до събарянето на част от тях, а след интервенция на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. Това направи връщането на хората по домовете им на практика невероятно, а даже тези, които желаеха да се върнат макар неприятните условия и риска, бяха спрени от полиция по искане на локалните управляващи, напомнят от БХК. Държавата не се преценява и с нареждането на Страсбург от април 2019 година на 16 жалбоподатели, множеството малолетни деца, да им бъде обезпечено уместно настаняване.

Съдът в Страсбург акцентира, че ромите от селото са били подложени на обстановка, която да провокира боязън у тях, както и че на по-късен стадий не са могли да се завърнат в постройките, които са в действителност техни единствени домове, без значение от статута им на противозаконни. Обръща и изключително внимание на събитието, че вицепремиерът Каракачанов е направил мощно стигматизиращи и необятно публикувани от медиите изказвания групово за ромския етнос единствено два дни след случилото се.

„ Циганите в България станаха извънредно нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа “, напомнят от БХК думите на Красимир Каракачанов.

Според Европейски съд по правата на човека сходна обществена проява на неприемане на ромите съставлява действителна спънка за тяхното спокойно завръщане. Съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, с цел да обезпечи връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е дал информация за обществени услуги или друго подпомагане за обезпечаване на заслон. Затова съдът установи, че са бездействали както кметовете, по този начин и полицията и прокуратурата, като това е довело до обстановка, в която всички жалбоподатели са били прогонени от домовете си, а бездействието на управляващите не е било глобено в националните производства.

На жалбоподателите са присъдени общо 109 000 евро като компенсации за неимуществени вреди, както и 9000 евро за разходи по делото.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР