Европейският регулатор на данни се съгласи да разшири , върху

...
Европейският регулатор на данни се съгласи да разшири , върху
Коментари Харесай

ЕС прилага норвежката забрана на Meta за таргетирани реклами


Европейският регулатор на данни се съгласи да разшири , върху обработването и персонализирането на персоналните данни на потребителите във Фейсбук и Instagram, с цел да обхване всичките 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предава " Ройтерс ".

Забраната за типа реклами, които се насочват към потребителите чрез обработване на техните персонални данни, е спънка за американския софтуерен колос Meta Platforms, който се опълчи на напъните за ограничение на практиката.

Решението на Европейския съвет за отбрана на данните (EDPB) е директива към регулатора на данни на Ирландия, където се намира европейската централа на Meta, да наложи непрекъсната възбрана върху потреблението на таргетирани реклами от компанията в границите на две седмици, се споделя в изказване на EDPB до Ройтерс.

" На 27 октомври ЕКЗД одобри незабавно обвързващо решение... за налагане на възбрана върху обработването на персонални данни за таргетирани реклами на правни учредения на контракт и законен интерес в цялото Европейско икономическо пространство ", се споделя в известието.

В сряда Meta сподели, че ще даде опция на потребителите в ЕС да одобрят обработването на данните им и ще предложи нов абонаментен моде л през ноември, в отговар на регулаторните условия.

" Членовете на EDPB са осведомени с този проект от седмици и ние към този момент бяхме изцяло ангажирани с тях, с цел да реализираме приемлив резултат за всички страни ", сподели представител на компанията.

" Това развиване безпричинно пренебрегва този деликатен и постоянен регулаторен развой. "

Meta към този момент предстои на ежедневни санкции в Норвегия от 1 милион крони ($90 000 ) за нарушение на поверителността на потребителите посредством потребление на техните данни, като локации или държание при сърфиране, за реклама, бизнес модел, общ за Big Tech.

Норвежкият регулатор на данни, Datatilsynet, през септември съобщи, че е отнесъл настоящата санкция до европейския регулатор, защото санкцията е годна единствено в Норвегия и би трябвало да изтече на 3 ноември. Сега тя ще стане непрекъсната.

Норвегия не е член на Европейски Съюз, само че е част от единния европейски пазар.

Решението визира към 250 милиона консуматори на Фейсбук и Instagram в Европа, сподели Datatilsynet.
 Фейсбук и Instagram ще оферират платени абонаменти в Европа
Фейсбук и Instagram ще оферират платени абонаменти в Европа

Абонаментите няма да бъдат налични за хора отвън ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР