Европейският парламент ще гласува утре на първо четене въвеждането на

...
Европейският парламент ще гласува утре на първо четене въвеждането на
Коментари Харесай

Въвеждат електронни шенгенски визи, ще се издават и от България

Европейският парламент ще гласоподава на следващия ден на първо четене въвеждането на електронни шенгенски визи, откакто през днешния ден евродепутатите разискаха промени в европейското законодателство по този въпрос. Най-големите парламентарни групи поддържаха законопроекта, заяви Българска телеграфна агенция.

От името на групата на Европейската национална партия евродепутатът Емил Радев уточни, че измененията ще улеснят инспекциите по границите и плануват въвеждането на единна платформа за подаване на молби за визи. Той означи, че новите документи ще бъдат издавани и от България.

Вече 12 години България и Румъния чакат да бъдат признати в Шенген, съобщи Радев. Макар че през днешния ден още не сме пълноправни членове на Шенген, също ще можем да издаваме електронни шенгенски визи. Приемам това като доказателство, че мястото на България и Румъния е в клуба на страните без вътрешни гранични инспекции. Живеем в доста турбулентни времена, по тази причина повече отвсякога се нуждаем от сигурност и непоклатимост, от затегнат надзор по външните ни граници, настоя той.

Хуан Агилар (Социалисти и демократи) добави, че Екологичен потенциал ще договаря за въвеждането на филантропични визи. Мортен Петерсен (Обнови Европа) добави, че е нужна усъвършенствана отбрана на външните граници, а законодателните промени биха затруднили подправянето на визите и биха улеснили Съвета на Европейски Съюз да поддържа приемането на България и Румъния в Шенген.

Ерик Маркарт (Зелени) разяснява, че до момента България и Румъния трябваше да бъдат напълно част от Шенген. Абсурдно е, че граничарите от двете страни би трябвало да правят инспекции по вътрешноевропейски граници, вместо на външните, добави той.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори) означи, че България и Румъния остават отвън Шенген, въпреки да са изпълнили всички условия. Той попита по какъв начин това е допустимо, до момента в който нелегално пребиваващи в Европейски Съюз мигранти откриват огън в Брюксел по почтени хора.

Жан-Лен Лакапел (Идентичност и демокрация) съобщи, че цифровизирането на шенгенските визи е добра концепция, само че не е най-спешната задача. Според него терористите, блъснали Париж през 2015 година, са се възползвали напълно от свободата на придвижване в Европейски Съюз.

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас уточни, че европейската визова политика би трябвало да се ползва уеднаквено. Молбите за визи към момента се разграничават в обособените страни от Европейски Съюз и рядко са електронни, означи той. По неговите думи до въвеждането на измененията са нужни няколко законодателни стъпки, които се чакат в идващите години.

Схинас още веднъж изрази упованието скоро Съветът на Европейски Съюз да одобри позитивно решение за присъединението на България и Румъния към Шенген. Присъединяването им ще докара не до по-малко, а до повече и по-добри гранични инспекции, сподели той. Така силите ще бъдат ориентирани към защитата на външните граници, където са в действителност нужни. Присъединяването ще улесни веригите за доставки в Европейски Съюз. Уверен съм, че скоро ще има позитивно решение, уточни Схинас.

Той заяви, че на следващия ден Европейска комисия ще предложи нови правила за анулация на издадените визи за пътешестване до Европейски Съюз. По неговите думи е належащо съществуващите правила в тази област да бъдат по-строги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР