Европейският парламент прие реформи за опростяване на селскостопанската политика на

...
Европейският парламент прие реформи за опростяване на селскостопанската политика на
Коментари Харесай

Какви реформи в земеделската политика на ЕС одобри Европарламентът

Европейският парламент одобри промени за опростяване на селскостопанската политика на Европейски Съюз, подсилване на преговорните позиции на земеделските стопани по отношение на супермаркетите и подготовка за рискови обстановки, съобщи пресслужбата на институцията.

Подкрепа на земеделците за по-справедлива верига на доставки

Новите правила ще разрешат на всички приети организации на аграрни стопани да възнамеряват производството и да договарят за доставки от името на своите членове без да се нарушават разпоредбите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията.

Досега груповите договаряния бяха позволени единствено в няколко бранша като произвеждане на мляко, зехтин, говеждо или зърнени култури.

Пазарните и индустриалните опасности

Земеделските стопани ще могат по-добре да се защищават от неустойчивост на пазара и опасности като неподходящи климатични феномени и заболявания по животните и растенията.

Мерките за стабилизиране на приходите на земеделските стопани, в това число и увеличение на компенсациите по застраховките на животни и растения, ще бъдат по-добре приспособени към техните потребности от взаимоспомагателни фондове, благосъстоятелност на аграрни стопани.

Европейската комисия ще бъде оправомощена да реагира по-бързо на рецесии с изключителни ограничения за подкрепяне на земеделските стопани.

Повече еластичност за дейни и млади фермери

Държавите от Европейски Съюз ще имат повече еластичност в определението за " деен аграрни собственик ", което значи лице, отговарящо на изискванията на Европейски Съюз за разпределяне на дотации за селското стопанство.

Ще се усилят и добавките за млади аграрни стопани - от 25% на 50% от главното заплащане за първите 25-90 хектара, с цел да може работата в сходен застаряващ бранш да стане по-привлекателна.

Актуализирането на селскостопанските правила на Европейски Съюз към момента би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз преди да влезе в действие на 1 януари 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР