Европейският парламент отхвърли искането да бъде свален имунитета на евродепутатката

...
Европейският парламент отхвърли искането да бъде свален имунитета на евродепутатката
Коментари Харесай

ЕП не свали имунитета на Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли настояването да бъде свален имунитета на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева на пленарното си съвещание в Страсбург.

Решението е дефинитивно и удостоверява към този момент гласуваното на 4 февруари т.г. решение на комисията по правни въпроси на институцията.
Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал отхвърли да смъкна имунитета на Елена Йончева
Комисията по правни въпроси в Европейския парламент отхвърли да смъкна имунитета на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите...
Прочети повече
Сред причините, които членовете на комисията показаха тогава за решението си, е изказванието на Йончева, че правната процедура против нея цели да навреди на политическата ѝ активност, както и на активността ѝ на евродепутат. „ Елена Йончева е член на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, където постоянно взема думата против политиците на власт в страната си и подлага на критика неналичието на деяние против корупцията по високите етажи на властта “, показват евродепутатите и допълват, че процедурата против нея е почнала след сигнал на двама депутати, които са нейни политически съперници.

Процедурата бе стартирана през 2019 година от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров с претекст следствие за пране на пари и по-точно осъществяване на финансови интервенции със средства от банкрутиралата КТБ.

Българската прокуратура изпрати до Екологичен потенциал искане за събаряне на имунитета на Елена Йончева на 25 ноември 2019 година Става дума за нейна компания, обвързвана с финансиране от КТБ.

Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще желае свалянето на имунитета ѝ от Екологичен потенциал. Самата Йончева съобщи пред медиите, че е подготвена сама ще се откаже от него:

„ Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отвод от имунитет. Тук се гласоподава “, сподели тогава тя.
Йончева: България губи 11 милиарда евро годишно от корупция и пропуснати изгоди
Всички имат вяра, че новото българско държавно управление ще има силата да докара промените до дъно. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева п...
Прочети повече
По това време Йончева заяви още, че Съдът за правата на индивида в Страсбург е приел нейна тъжба против отправените ѝ обвинявания: „ Европейски съд по правата на човека одобри моя тъжба против отправените ми обвинявания и това е извънредно значимо. Над 80% от подадените тъжби в съда се смятат за неприемливи и фактът, че тази тъжба е призната значи, че тя е евентуално основателна. Нямам подозрение, че европейският съд ще приключи с неоправдателна присъда против тези, които започнаха тази офанзива против мен “.

Имунитетът на Йончева към този момент беше свален един път от българския парламент по времето, когато тя беше народен представител от Българска социалистическа партия. След като беше определена за евродепутат обаче, тя закупи нов имунитет, който също би трябвало да бъде пожелан и надлежно свален или даден, с цел да продължи следствието.

Припомняме още, че през октомври 2020 година Йончева беше определена за член на групата на проверяващите евродепутати.  В нея са единствено 14 депутати от Екологичен потенциал, а Елена Йончева стана първият член от България. 

Тази група води съвещанията си при закрити порти. Тя проверява убийствата на Дафне Каруана Галиция в Малта и на Ян Куцияк в Словакия. В края на август при затворени порти тя имаше съвещание за тревожната конюнктура в България във връзка с корупцията. На него евродепутатите трябваше да изслушат премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, само че вместо тях се появиха вицепремиерът Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се желае снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев по отношение на изчезнали секретни отчети до момента в който е бил министър председател. след това той беше оневинен по това обвиняване.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР