Европейският парламент одобри във вторник три от ключовите закони за

...
Европейският парламент одобри във вторник три от ключовите закони за
Коментари Харесай

Европейският парламент парафира "Светата Троица" на Зелената сделка

Европейският парламент утвърди във вторник три от основните закони за реализирането на Зелената договорката, която цели реализиране на въглеродно неутрална стопанска система в Европейски Съюз до 2050 година

Депутатите гласоподаваха с 413 гласа " за ", 167 " срещу " и 57 " въздържали се " новата Схема за търговия с въглеродни излъчвания (СТЕ 2), която с изключение на друго ще включи автомобилния превоз и отоплението на постройките в пазара за заплащане за замърсяване и ще отстрани безплатните квоти за замърсителите, основаването нов Социален фонд за климата (521 " за ", 75 " срещу " и 43 " въздържали се " ), който да компенсира семействата и дребния бизнес за идващото от съдебна техническа експертиза повишаване на електричеството, отоплението и горивата, както и нов механизъм за импорт в Европейски Съюз на артикули от трети страни , които не лимитират производства, емитиращи огромни въглеродни излъчвания (487 " за ", 81 " срещу " и 75 " въздържали се " ). " съдебна техническа експертиза, фондът за климата и механизмът за корекции на излъчванията по границата са Светата Троица на пакета " Готови за 55 " (законодателството за реализация на Зелената сделка) ", съобщи нидерландският евродепутат Естер де Ланге, един от представителите на Европейския парламент, договорили окончателния тип на новото законодателство.

В допълнение депутатите одобриха законодателство, посредством което СО2 излъчванията от корабоплаването (500 " за ", 131 " срещу ", 11 " въдържали се " ) ще бъдат включени в пазара на въглеродни квоти и разшириха до 80% обсега на парниковите газове от авиацията , които ще заплащат (463 " за ", 117 " срещу " и 64 " въздържали се " ).

Заедно с признатата през февруари регулация, която, новите закони са част от пакета от 14 регламента и наставления, препоръчани през 2021 г.от Европейската комисия като принадлежности за посстигане на задачите на Европейски Съюз за въглеродна индиферентност.

 Край на бензиновите коли, 3 милиарда дървета и още изненади в проекта на Европейски Съюз за зеления преход Край на бензиновите коли, 3 милиарда дървета и още изненади в проекта на Европейски Съюз за зеления преход

Отложен старт

Законодателните промени, които бяха контрактувани през декември, ще станат факт след окончателното им гласоподаване от Съвета на Европейски Съюз, само че ще имат по-дълги преходни интервали, с цел да могат държавните управления на страните членки да се приготвят за използването им.

Облагането на отоплението и охлаждането на постройките на изкопаеми горива ще стартира от 2027 година, а в случай че цената на природния газ надвиши 106 евро, с година по-късно. Премахването на безплатните квоти за производителите на стомана и цемент ще стартира от 2026 година и ще приключи през 2034 година

Новият Социален фонд за климата ще стартира да действа една година преди включването на постройките в търговията с излъчвания. Той ще има бюджет от 86.7 млрд.евро (събирани от приходите от СТЕ) и ще би трябвало да се разпределя от държавните управления за саниране на постройките, помощи за енергийно бедните и за производствата, които не могат да понижат квотите си, както и замяна на транспортните средства на твърди горива.

СТЕ2 ще изисква от огромните замърсители да понижат с 62% (с 1% повече от предлагането на Еврокомисията) СО2 излъчванията си до края на десетилетието, и последователно. " съдебна техническа експертиза, механизмът и общественият фонд за исторически достижения, които ще ни закарат до климатичните цели за 2030 г (намаляване с 55% на СО2 емисиите). За първи път се включва мощно замърсяващото корабоплане, и се слагат на равна нога европейските и неевропейските производители, замърнителите ще заплащат и ще финансират домаинствата за енергийния преход ", съобщи нидерландският евродепутат Мохамед Шамид, един от участниците в договарянията по новото законодателство със страните членки.
Опасения и подозрения

Много от изказалите се по време на дебата, предхождащ гласуването евродепутати, показаха безпокойство, че новите ограничения ще оскъпят силата и превоза и че от ден на ден хора няма да могат да си ги разрешат, а зелените упоритости ще понижат конкурентоспособността на европейската стопанска система, което ще докара до деиндустриализацията на Европа. Консерваторите, крайната десница, част от комунистите и левицата оповестиха, че не могат да поддържат предлагането. Част от зелените и от социалдемократите пък се въздържаха, тъй като считат, че направеното не е задоволително.

 България се въздържа за новите правила за търговия с СО2 излъчвания в Европейски Съюз България се въздържа за новите правила за търговия с СО2 излъчвания в Европейски Съюз

От 17-те български евродепутати в полемиката се включи единствено Петър Витанов от групата на Социалистите и демократите. Той съобщи, че " климатичните промени, изчерпването на ресурсите и замърсяването са стигнали сериозни точка " и че " след свръхпроизводството и свръхпотреблението ще би трябвало да се наложат ограничавания ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР