Европейският парламент одобри нов регламент, който трябва да доведе до

...
Европейският парламент одобри нов регламент, който трябва да доведе до
Коментари Харесай

Европарламентът одобри текст, който насърчава многократната употреба на опаковки

Европейският парламент утвърди нов правилник, който би трябвало да докара до намаляването на опаковките и отпадъците в Европейски Съюз.

Текстът предизвиква повторното потребление, събиране и преработване на опаковки. Много артикули за пакетиране за еднократна приложимост също ще изчезнат, като леките пластмасови торбички. Според ръководителя на комисията по околна среда, регламентът може да понижи с от 20 до 30% 80-те милиарда тона опаковки, създавани всяка година в Европа.

 
Вероятно това е един от най-лобистките текстове. Например, " Макдоналдс " лобира да резервира модела за еднократна приложимост. При него употребявате всичко единствено по един път. Алтернатива на това е предлагането, за което настоявахме. То значи, че когато сте в ресторант на някоя верига и не вземате храна за у дома, за какво би трябвало да употребявате чаша за еднократна приложимост? И освен чаши. Защо?
Паскал Канфен – ръководител на комисията по околна среда в Екологичен потенциал ( " Обнови Европа " )

Законодателството има за цел да забрани ненужните опаковки и да насърчи бизнеса да направи всички опаковки рециклируеми до 2030 година Европейски Съюз ще дефинира наложителни квоти за повторна приложимост на разнообразни опаковки, да вземем за пример стъкления албалаж. Някои страни желаеха изключения, с цел да защитят ползите на своите производители. Например Франция, която желае да резервира дървените кутии за фамозното си сирене камамбер.

 
Тези опаковки в настоящия си тип са биоразградими, направени са от ярко дърво и затова не съставляват проблем за околната среда. Зад всичко това 100 цялостен хранителен бранш, който дава хиляди работни места. Всички тези структури би трябвало да бъдат непокътнати.
Жан-Пол Гаро – член на групата " Идентичност и народна власт " в Екологичен потенциал

В последна сметка дървените кутии за камамбера са избавени, само че нуждата от понижаване на отпадъците остава. Всеки европеец създава близо 190 кг боклуци от опаковки на година. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР