Европейският парламент одобри днес предложението броят на евродепутатите да бъде

...
Европейският парламент одобри днес предложението броят на евродепутатите да бъде
Коментари Харесай

ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след напускането на Великобритания



Европейският парламент утвърди през днешния ден предлагането броят на евродепутатите да бъде скъсен поради напускането на Англия. Предвижда се след изборите следващата година евродепутатите да бъдат 705 вместо 751, както до момента. За да влезе в действие, предлагането следва да бъде подкрепено единомислещо в Европейския съвет.

Според предлагането България и още 12 страни ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 страни ще получат спомагателни места. Най-облагодетелствани от измененията биха били Испания и Франция, които биха получили по пет спомагателни места в Екологичен потенциал.

Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се нараснали мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места. Според контракта за Европейски Съюз броят на евродепутатите е до 751 и всяка страна би трябвало да има най-малко шестима и най-вече 96 представители.

В настоящия състав на Екологичен потенциал Англия разполага със 73 евродепутати. По силата на днешното решение 46 от английските мандати следва да бъдат оставени в ресурс за страни, които може да се причислят към Европейски Съюз отсега нататък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР