Европейският парламент настоя днес Еврокомисията да публикува договорите с производителите

...
Европейският парламент настоя днес Еврокомисията да публикува договорите с производителите
Коментари Харесай

Европарламентът поиска публичност на договорите за ваксините срещу COVID-19. ЕК отказа

Европейският парламент настоя през днешния ден Еврокомисията да разгласява договорите с производителите на ваксини против Ковид-19. Комисията обаче отхвърли с аргумента, че документите съдържат клаузи за дискретност, заяви Българска телеграфна агенция

Според парламентарната група на Европейската национална партия известията за сполучлива ваксина на производителя " Пфайзър " обрисуват светлина в края на тунела. Според социалистите и демократите се поражда вяра за връщане към нормалността, само че е значимо сключваните от Европейска комисия споразуменията за доставки на ваксини да бъдат изцяло транспарантни, изискванията да се обнародват, в това число във връзка с това кой носи отговорност при вреди от имунизиране.

Групата " Обнови Европа " прикани за уточнения измежду жителите за потребността от слагане на ваксина. Групата " Идентичност и народна власт " настоя за изясненост по наличието на договорите. Данъкоплатците би трябвало да имат информация за вероятните странични въздействия и за отговорността при вреди от използването на препаратите. Много бюджетни средства бяха вложени в тези контракти, показаха от тази парламентарна мощ.

Зелените означиха, че известията за имунизацията на " Пфайзър " са основали огромни упования, само че Екологичен потенциал не може да помогне за разпръскване на страховете на жителите, без да има нужната информация. Имаме право на информация, би трябвало неотложно да научим какви контракти са подписани, прибавиха те.
Европейските консерватори и реформатори показаха, че с изключение на ваксина, нужно е и настоящо лекуване на новата болест. Според тази парламентарна група Европейски Съюз следва да получи патента за имунизациите, чието създаване е финансирал.

Европейската обединена левица порица комисията, че отхвърля да оповести наличието на подписаните контракти и че заплаща поисканите от производителите цени, без да договаря същински. Престанете да защитавате производителите, публикувайте договорите, прикани тази парламентарна мощ.
Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис съобщи, че публикуването на договорите не е допустимо, тъй като в тях има клаузи за дискретност и комерсиална загадка. Тя посочи, че тази част от договорния текст е била включена по гледище на производителите. Европейска комисия не може едностранно да реши да оповести наличието на договорите, добави Кириакидис.

Тя добави, че настоящите европейски условия няма да бъдат подценени при одобряването на имунизациите, както и че всички страни от Европейски Съюз ще имат еднакъв и едновременен достъп до препаратите. Правим всичко по силите си за допустимо най-бързо и несъмнено произвеждане на имунизациите, съобщи еврокомисарят.
Ваксинацията не е вълшебно решение за връщане към нормалното ежедневие, само че ще помогне за възобновяване на стопанската система, ще върне вярата и чувството за предвидимост. Важно е да бъдем открити и почтени с жителите, съобщи Кириакидис.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР