Европейският парламент насрочи за утре в 12.00 ч. българско време

...
Европейският парламент насрочи за утре в 12.00 ч. българско време
Коментари Харесай

Европарламентът реши утре да гласува пакета "Мобилност"

Европейският парламент насрочи за на следващия ден в 12.00 ч. българско време гласуването на над 1000 ремонти към импортираните законопроекти за смяна на разпоредбите за активността на превозвачите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни посочи, че ще бъдат обединявани текстове със сходно значение, с цел да се редуцира времето за гласоподаване. Парламентарната транспортна комисия гласоподава през вчерашния ден в продължение на пет часа над 1300 оферти за промени.

Против днешното решение се изрече евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Това е петият следващ опит законопроектите да се върнат в дневния ред, означи той. По неговите думи това е първият сходен случай в историята на Европейския парламент. Нито стъпка не бе подхваната за постигането на компромис, добави Новаков.

Евродепутатът от групата на социалистите Исмаил Ертуг, създател на един от трите законопроекта, прикани Парламентът да гласоподава, тъй като това се чака от превозвачите. Напълно ненужно е да отлагаме, добави той.

Ако тази седмица текстовете бъдат подкрепени от евродепутатите на първо четене, ще бъде обрисувано мнението на Европейския парламент в договарянията с Европейската комисия и председателството на Съвета на Европейски Съюз. Ако договарянията завършат сполучливо доникъде на април, второто четене в Европарламента може да бъде планувано за последната сесия в Страсбург преди изборите за евродепутати през май.

Миналата седмица Таяни реши да върне поправките в транспортната комисия поради правилото, че пленарната зала не се произнася, когато броят на поправките надвишава 50.

Възраженията

България искаше гласуването на пакета да се отсрочи за след евроизборите. В началото на януари комисията по превоз на Европейския парламент поддържа предлагането камионите, извършващи товарни транспорти в Европейски Съюз, да се връщат един път на три седмици в страната, където е записана компанията притежател. Това бе единствено един от трите отчета, които обсъждаше транспортната комисия (повече за тях четете тук), засягащи изискванията за осъществяването на интернационалните пътни транспорти. Отхвърлени бяха двата отчета, свързани с почивките на водачите и техните хонорари.

Едно от неприемливите за съперниците на пакета оферти е естествената седмична отмора, понижената седмична отмора и всяка седмична отмора от повече от 45 часа да не се употребява в транспортно средство, а в други спални и санитарни условия. Такова настаняване следва да бъде обезпечено или платено от работодателя или да бъде в дома на лидера или на друго място по желание на лидера.

Освен това така наречен каботаж би трябвало да се прави до три пъти в границите на седем дни. Каботаж е определение за активност, при която с товарен камион се прави услуга в рамките на страна от Европейски Съюз, в която транспортното средство не е записано. След като един път са осъществени три каботажа за седмица, се планува въвеждането на " период за изстудяване " от пет дни, преди още веднъж камионът може да бъде употребен по същия метод в същата страна. Собствениците на компаниите за транспорт би трябвало да обезпечават на водачите опция да се връщат вкъщи най-малко един път на четири седмици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР