Европейският парламент направи първа стъпка в опита си да възстанови

...
Европейският парламент направи първа стъпка в опита си да възстанови
Коментари Харесай

Торбите с пари тресат Европарламента, Ева Кайли отстранена

Европейският парламент направи първа стъпка в опита си да възвърне доверието след разгарянето на абсурда " Катаргейт ". 

Институцията отстрани от служба заместник-председателката Ева Кайли, която беше задържана в границите на следствие за корупция, съобщи БГНЕС. 
-->
Адвокатът й съобщи, че Кайли е почтена и " няма нищо общо с подкупите на Катар ".

Но до момента в който 44-годишната някогашна телевизионна водеща чакаше в килия в брюкселския затвор, сътрудниците ѝ в Народното събрание в Страсбург трябваше да гласоподават лишаването ѝ от пълномощията на заместник-председател. Председателят на Народното събрание - малтийската консерваторка Роберта Мецола, свика водачите на политическите групи и прикани евродепутатите да гласоподават " за " предварителното преустановяване на мандата на Кайли.

В сряда белгийски арбитър ще реши дали да остави нея и другите трима упрекнати в ареста до началото на процеса.

Кайли беше задържана предходната седмица при обиски в домовете и офисите на няколко евродепутати и техни помощници или сътрудници, осъществени от белгийските следователи по въпросите на подкупите.

Белгийските прокурори оповестиха, че в дома на един от обвинените са открити 600 000 евро, в жилището на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Според правосъден източник някои от тези " торби с пари " са били открити в дома на Кайли, което е предиздвикало съдията да заключи, че защото тя явно е била хваната в крачка, нейният депутатски имунитет няма да важи.

Белгийски правосъден източник съобщи пред Агенция Франс Прес, че проверяващите считат, че лица, представляващи монархията от Персийския залив Катар, са плащали на европейски политици, с цел да подобрят имиджа на страната.

Кайли посети Катар директно преди началото на шампионата и го назова " отличник в региона на трудовите права ". Тя отбрани също по този начин устрема на Катар да се пребори за отпадане на визите на Европейски Съюз за своите жители.

Катар отхвърля да е забъркан в европейска корупция. " Всякакви изказвания за непозволено държание от страна на страната Катар са сериозна дезинформация ", съобщи публично лице пред Агенция Франс Прес.

Адвокатът на Кайли, Михалис Димитракопулос, съобщи пред частния гръцки ефирен канал Open TV: " Нейната позиция е, че тя е почтена. Тя няма нищо общо с хипотетичните подкупи на Катар. "

Запитан дали в дома на Кайли са открити пари в брой, Димитракопулос отговори: " Не удостоверявам или отхвърлям. Съществува конфиденциалност. Нямам визия дали са открити пари и какъв брой са открити. "

Брюксел обаче е разтресен от изказванията, а Мецола, която пази интегритета на Народното събрание, се пробва да показа хипотетичните подкупи като посягане против демокрацията.

Някои евродепутати очакват нови разкрития. " Опасявам се, че това, което виждаме тук, е единствено върхът на айсберга ", предизвести немският социалдемократ Рене Репаси.

Мецола даде обещание да върне кандидатурата на Катар за отпадане на визите за Европейски Съюз в парламентарната комисия за в допълнение разглеждане, като по този метод забави или провали мярката.

Допълнителни обвинявания

Кайли е едно от шестте лица, задържани по време на обиските на белгийската полиция. Четирима са упрекнати в " незаконна организация, корупция и пране на пари ", а двама са освободени.

Един от освободените е Лука Визентини, общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП)- международна организация на служащите, която упорства пред Катар за съблюдаване на трудовите права.

" Ако бъдат отправени спомагателни обвинявания, чакам опцията да ги опровергая, защото съм почтен за каквито и да било нарушавания ", се споделя в изказване на МКП.

Европейският парламент щеше да гласоподава отстраняването на Кайли от поста ѝ на заместник-председател по-късно във вторник и се очакваше мярката да получи нужното болшинство от две трети.

Втори текст, в който се приканва за повече бистрота за въздържане на корупцията в европейските институции, ще бъде гласуван в четвъртък.

Катаргейт “ се очерта като един от най-големите корупционни кавги в историята на Европейски Съюз, съобщи базираното в Бррюксел електронно издание EURACTIV.bg.

На почналата вчера сесия на Европарламента в Страсбург Зелените и либералите от „ Обнови Европа “ приканиха за основаване на анкетна комисия дружно с самостоятелен орган по нравственос с мандат да проверява институциите на Европейски Съюз.

„ Сега наш дълг е да въведем допустимо най-строгите ограничения, с цел да подсигуряваме, че сходна корупция в никакъв случай няма да се повтори “, сподели Тери Райнтке, водач на групата на Зелените.

В петък гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният съкровен сътрудник Франческо Джорджи и някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери, ръководител на неправителствената организация „ Борба против безнаказаността “, бяха задържани и упрекнати в корупция от белгийските управляващи. Кайли бе лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент.

В понеделник група евродепутати социалисти, които са били техни сътрудници и също са резследвани, се отдръпнаха от позициите си в Народното събрание.

Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна групата на социалистите в Народното събрание, а белгийската евродепутатка Мария Арена се отдръпна като ръководител на комисията по правата на индивида. Италианецът Пиетро Бартоло се отдръпна от позицията си на представител на групата по либерализирането на визовия режим, до момента в който Андреа Козолино се отхвърли от  ролята си на представител на групата на социалистите и демократите по незабавни случаи.

Групата на социалистите пусна изказване, в което приканва за Анкетна комисия за непозната интервенция в институциите на Европейски Съюз, и добави, че е почнала лични вътрешни следствия.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола откри пленарната сесия в понеделник, като сподели, че „ европейската народна власт е под офанзива “. „ Това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва деликатно да сортирам думите си по метод, който не заплашва настоящите следствия или по някакъв метод не подкопава презумпцията за непорочност “. 

Европарламентът постоянно е упрекван в повърхностно отношение към контрола на достъпа на лобисти и финансови ползи на евродепутати. За разлика от Съединените щати, по този начин нареченият Регистър за бистрота на Европейски Съюз не изисква лобистите да заявяват кои са техните клиенти или да разгласяват контракти, а евродепутатите не са длъжни да заявяват напълно външни ползи или да разкриват какъв брой пари получават от тях.

Еврокомисията също е на мушка

Председателката на Евромисията Урсула фон дер Лайен отхвърли да отговори на въпроси за връзките на нейния заместник-председател Маргаритис Схинас с Катар по време на брифинг в понеделник, което провокира яростта на брюкселската преса, търсеща отговори на евентуално най-големия скандал в Европейски Съюз от години насам.

Запитана за отговора на Комисията на корупционния скандал в Катар, фон дер Лайен резервира безмълвие във връзка с гръцкия комисар.

Схинас бе инициатор през април Еврокомисията да предложи анулация на визовите условия за Катар и Кувейт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР