Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, с която отново настоя да

...
Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, с която отново настоя да
Коментари Харесай

ЕП поиска всяка година да се оценява демокрацията навсякъде в ЕС

Европейският парламент (ЕП) гласоподава резолюция, с която още веднъж настоя да бъде направен механизъм за годишно оценяване на демокрацията в Европейския съюз. Резолюцията обаче не е юридически обвързваща т.е. не е законодателна .
За пръв път Екологичен потенциал изиска от Европейската комисия основаването на подобен механизъм още преди две години – на база член 2 от Договора за Европейски Съюз. Той гласи: " Съюзът се основава на полезностите на ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида, в това число правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези полезности са общи за държавите-членки в общество, чиито характерности са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството сред дамите и мъжете ".
Екологичен потенциал припомня, че през времето от края на 2016 година задейства процедурата по член 7 от Договора за Европейски Съюз в два случая – против Полша и против Унгария. Текстовете от въпросния член плануват опция на страна-членка на Европейски Съюз да ѝ бъде отнето правото на глас в Европейския съвет, тъй като редовно не съблюдава правилата на господство на правото. Затова Екологичен потенциал желае и от Европейския съвет да поеме институционалната си роля що се отнася до правилата на демокрацията и върховенството на правото.
Извън случаите Полша и Унгария, евродепутатите показват като образци за паника още Малта, Словакия и Румъния. Първите две страни намират място в неприятния лист поради убийствата на публицистите Дафне Каруана-Галиция и Ян Куцияк, а Румъния е там заради проблемите с върховенството на правото, които сътвориха социалдемократите (бившите румънски комунисти) с изменението на редица закони, в това число Наказателния кодекс, и обезглавяването на Румънската антикорупционна прокуратура, водена от Лаура Кьовеши, която трябваше да напусне поста си. Една от най-скандалните законови ремонти е, че в случай че румънски народен представител лобира в поддръжка на предприемач или компания пред държавна или общинска институция, само че без да получава пари за това, казусът няма към този момент да се смята за търговия с въздействие.
Реално настояването на Екологичен потенциал е опция на Механизма за съдействие и инспекция (МСП), който обаче в този момент се ползва по отношение на България и Румъния. Ако новият механизъм бъде пуснат в деяние, то той ще важи за всички страни-членки на Европейски Съюз – или най-малко по този начин си го показва Европейският парламент, като ще има характерни рекомендации за осъществяване за всяка една страна, за която би трябвало.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР