Европейският парламент даде зелена светлина на предприетата в ЕС мащабна

...
Европейският парламент даде зелена светлина на предприетата в ЕС мащабна
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефективна борба срещу изпирането на пари

Европейският парламент даде зелена светлина на подхванатата в Европейски Съюз огромна промяна за по-ефективна битка против изпирането на пари и финансирането на тероризма. Ключов детайл в законодателния пакет е основаването на нов контролен орган, което беше подкрепено от евродепутатите с безапелационното болшинство от 482 гласа „ за “.

 

Докладчици по досието за първи път бяха двама българи – Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и сътрудника му от Комисията по  стопански и парични въпроси Ева Мария Попчева („ Обнови Европа “), която съставлява Испания в Екологичен потенциал. 

 

„ Когато започнахме работа по пакета за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма, бе явно, че не сме подготвени за борба, а би трябвало да водим война. Днес имам увереността, че с новото законодателство даваме на Европейски Съюз боеприпас, с който по-ефективно да пази финансовата си непоклатимост “, разяснява евродепутатът Емил Радев, припомняйки, че мръсните финансови потоци генерират загуби за милиарди, а разкриваемостта на тези закононарушения до момента е едвам 1%. 

 

„ Очакванията към бъдещата организация, която следва да проработи в средата на идната година, са големи. Успяхме да ѝ подсигурим нужните необятни пълномощия и потенциал, тъй че да бъде поръчител за повече финансова сигурност посредством по-добро съдействие с националните надзорни органи и звената за финансово разузнаване в трансгранична среда, където рисковете непрестанно порастват “, увери Радев. Той регистрира, че новият орган за битка с изпирането на пари (AMLA) ще упражнява директен контрол върху най-рисковите компании във финансовия бранш, както и върху доставчиците на криптоактиви, които работят в най-малко 6 страни членки и имат висок остатъчен риск. Агенцията ще следи и дали те ползват финансовите наказания, каквито да вземем за пример Европейски Съюз е подхванал по отношение на Русия. AMLA ще подкрепя звената за финансово разузнаване с разбора на съмнителни преводи и откриването на случаи на изпиране на пари. Агенцията ще може да се намесва при пропуски на националните надзорни органи и да играе ролята на посредник в случаи на недоразумение сред тях, като тогава решенията ѝ ще имат наложителен темперамент. 

 

„ За успеваемостта на новия орган е значимо да разчитаме и на засиленото съдействие с други организации като Европол, Евроюст, Европейската прокуратура и Европейската работа за битка с измамите “, посочи още Емил Радев. Той дефинира присъединяване на Европарламента в избора на седалище на AMLA като исторически миг и изрази вяра ролята му да продължи да се задълбочава. 

 

От трибуната на Екологичен потенциал евродепутатът бе безапелационен, че следва още работа и в актуалната прекомерно динамична среда не трябва да се гледа на законодателството като на затворена страница. „ Нормативният акт сплотява страните членки в общ фронт против мръсните пари “, съобщи в умозаключение Радев и благодари на всички, които са взели участие в траялия 3 години тежък законодателен развой, показвайки ангажираността на европейските институции да намерят работещи дълготрайни решения за повече финансова сигурност в Европейски Съюз.

 

Дебатите в пленарната зала потвърдиха политическата воля да се реализира консенсус по законодателния пакет. Еврокомисар Марейд Макгинес, която дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, обърна внимание, че мащабът на промяната е невиждан, тъй като се отнася до всички браншове, които са подложени на риск, и обгръща цялата правна уредба, както и самите институции, участващи в битката против изпирането на пари. Марейд Макгинес изрази удовлетворението си от интензивната работа, направила допустимо приемането на законодателството преди края на мандата. Отчетено бе, че спирайки мръсните пари, Европейски Съюз противодейства и на жестоките закононарушения, които те финансират, като трафик на хора, оръжия и опиати, тероризъм и др. 

 

Докладчиците акцентираха отражението на съветската военна експанзия в Украйна върху активността на незаконните групировки в Европа. Критикувайки досегашния въздържан метод на фона на шумните кавги от последните години, те единомислещо подчертаха незабавната нужда да се запълнят „ пробойните “ посредством усилване на надзора, посредством повече съдействие, модернизиране и хармонизиране на ограниченията в страните членки. 

 

На последната пленарна сесия за този мандат бяха утвърдени и измененията  за по-широко приложение на цифровите принадлежности в дружественото право, с които Емил Радев също бе зает като докладчик. Те облекчават административната тежест за към 16 млн. сдружения с лимитирана отговорност и 2 млн. събирателни сдружения на единния пазар и съгласно прогнозите ще им спестят разноски в размер на 437 млн. евро годишно. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР