Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

...
Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду
Коментари Харесай

България се присъединява към механизма за обмяна на лекарства при нужда

Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду отдели от времето си да пристигна в България и да се запознае с проблемите в опазването на здравето като лекарствената политика, лекуването на онкологичните болести и грижата за психологичното здраве.


Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Гарантирам, че ние ще създадем всичко допустимо да осъществяваме общите цели на Европейски Съюз във всички области, които са значими за здравето на жителите на Европа ", сподели Хинков.

Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду сподели, че са разискали общите цели за един постоянен Европейски здравен съюз.

По време на срещата двамата са засегнали предлагането за фармацевтична промяна, която към този момент се разисква в Европейския парламент.

" Предстои да стартират диалози и в Съвета ", добави тя и изясни, че излизат с това предложение за основаване на Единен пазар за медикаменти в Европейски Съюз и гарантиране, че всички пациенти и жители, без значение къде живеят в Европейски Съюз, ще имат достъп до безвредни и ефикасни медикаменти.

Кириакиду посочи, че по време на срещата ѝ с българския здравен министър е било очебийно какъв брой е значимо за българските жители да разполагат с този достъп и да се оправи България с дефицита на медикаменти.

Европейският комисар по опазване на здравето разяснява, че дефицитът на медикаментите е един от проблемите от десетилетие в Европейски Съюз.

" Няма вълшебно решение, което да се вкара незабавно. До края на тази година ще излезем със лист на сериозните медикаменти в Европейски Съюз. Уточнява се кои са тези медикаменти, които са основно значими ", сподели още Кириакиду и добави, че държавите-членки на Европейски Съюз ще могат да обменят и преразпределят препарати, когато възникне проблем.


От своя страна министър Хинков съобщи, че България ще се причисли към механизма за обмяна на медикаменти при потребност.

Кириакиду означи и че Европейският проект за битка с рака до този миг е най-амбициозният проект на Европа за битка с подлото заболяване и по линия на този проект към този момент има резултати.

Предлага се на държавните управления да разширят програмата за скрининг и е заложен като приоритет държавите-членки на Европейски Съюз да вкарат надзор на качеството на скрининговите стратегии.

В началото на идната година ще излезе Пакет за предварителна защита на рака, както и Етичен кодекс, в който ще залегне и " правото да бъдеш пропуснат ", защото има дискриминация, на която се натъкват хората, които са страдали от рак, когато търсят финансови услуги, за което Кириакиду е безапелационна, че е недопустимо.

" Успехът на Европейския проект за битка с рака зависи от положителното планиране на съответните стратегии, превъзмогване на неравенствата ", добави още тя и добави, че е приоритет построяването до 2025 година на мрежа в целия Европейски Съюз, която да подсигурява, че всички онкопациенти имат достъп до висококачествена терапия. С Хинков са разискали и по какъв начин България ще се включи в това.

По тематиката обвързвана с психологичното здраве, Кириакиду съобщи, че двамата с Хинков имат доста общо във връзка с професионалния си опит в тази област.

" Съгласихме се, че поради събитията от последните 2 година си даваме сметка, че са нужни незабавни ограничения за работа по казуса за психологичното здраве. На европейско ниво имаме потребност да се преодолее стигмата. Трябва да променим настройките по отношение на психологичните болести ", акцентира европейският комисар по опазване на здравето, като открои като извънредно значими предварителната защита, лекуването, ранната диагностика и лечението.

" Ще работим дружно да въведем самодейността за предварителна защита и превъзмогване на самоубийствата. Ще въведем Етични правила в Европейски Съюз за психологичното здраве. Има и съответни начинания за отбрана на децата в цифровото пространство, където има доста закани за психологичното здраве. Ще подкрепим построяването на Мрежа за психологично здраве на деца и юноши ", разгласи още Кириакиду и заключи, че психологичното здраве излиза на напред във времето, както в никакъв случай до момента. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР