Европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, който е на работно

...
Европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, който е на работно
Коментари Харесай

Еврокомисарят по правосъдие ни похвали за реформите

Европейският комисар по правораздаване Дидие Рейндерс, който е на работно посещаване в България, даде взаимен брифинг с премиера Николай Денков в Министерски съвет. От думите му стана ясно, че страната ни е положила големи старания във връзка с промените в правосъдната система, Конституцията и контрола над основния прокурор.
 
Рейндерс насърчи българските управляващи да продължат по пътя на промените, само че също по този начин акцентира, че битката с корупцията не трябва да се изключва от фокуса на вниманието. Реформите в Конституцията, в правосъдната система, контрола над основния прокурор – това са доста значими неща, само че също и битката с корупцията, тя също би трябвало да бъде във фокуса на вниманието и да има настояща комисия против корупцията. Разбира се, ще отнеме време, до момента в който се вкарат тези промени, само че по-важното е да се работи, съобщи комисар Рейндерс.
 
По думите на правосъдния еврокомисар одобряването на върховенството на закона е извънредно належащ развой освен за България, само че и за останалите държави-членки в Европейския съюз. " Благодарение на държавното управление и министър-председателя България върви по този път ", разясни още Дидие Рейндерс.
 
От своя страна министър председателят Николай Денков също посочи нуждата от това промените в правораздаването да продължат, като съобщи, че измененията би трябвало да бъдат въведени в действителния живот по подобен метод, че да не се повтарят остарели неточности от предишното. Важното е темпото да не се забавя и да бъдат определени съставите за антикорупционната комисия и прокурорските и съдийски колегии, които да трансформират правосъдната система по подобен метод, че тя да бъде самостоятелна и справедлива, в това число влизат прокуратурата и следствието, изясни акад. Денков.
 
На журналистически въпрос, касаещ бъдещето на " сглобката ", министър-председателят разяснява, че не чака някоя от политическите сили, подкрепящи държавното управление, " да работи за отиване на избори ". " Напротив, виждаме изявления на разнообразни политически водачи, които споделят, че би трябвало да се реализира ротацията както е замислена ", уточни министър председателят Денков. Според него е обикновено да има разногласия по какъв начин тъкмо да наподобява кабинетът под управлението на Мария Габриел. По думите му обаче и двамата са уверени, че ротация би трябвало да има.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР