Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха

...
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха
Коментари Харесай

ЕИФ и ОББ и ОББ Интерлийз подписаха споразумение в подкрепа на бизнеса

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха през днешния ден първото за България съглашение по линия на InvestEU на обща стойност 110 млн. евро. Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, Добромир Добрев, изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране и пазари “ в ОББ, Николай Христов, основен изпълнителен шеф на ОББ Интерлийз, и Хуберт Котони, шеф на ЕИФ и началник на „ Управление на мандатите “, показаха стратегическото значение на съглашението за конкурентоспособността на локалните сдружения.

Споразумението планува ЕИФ да подсигурява заеми в три съществени области. Гаранциите за конкурентоспособност ще поддържат близо 76 млн. евро дългово финансиране за МСП в интерес на конкурентоспособността, растежа и заетостта.

InvestEU e „ наследникът “ на програмата COSME (2014-2020), в границите на която ОББ и ОББ Интерлийз отпуснаха 7400 заема с преференциални условия за общо над 800 млн. евро.

Гаранциите за резистентност ще поддържат близо 24 млн. евро дългово финансиране за МСП и дребни сдружения със междинна капитализация в помощ на зеления преход в Европа. Тази тематика е стратегически значима за ОББ, като InvestEU разрешава на банката да има даже по-големи проекти за устойчивия преход на българския бизнес.

Допълнителни заеми в размер на 10 млн. евро под формата на гаранции за нововъведения и цифровизация на МСП ще подкрепят сдружения, които създават и внедряват нови артикули, услуги и процеси. Новият артикул е „ наследникът “ на InnovFin, в границите на която ОББ отпусна над 120 заема с преференциални условия за общо над 127 млн. евро.

„ Групата на Европейска инвестиционна банка се радва да бъде стратегически сътрудник на Европейската комисия по осъществяването на InvestEU, което ни дава опция да финансираме по-иновативни и по-рискови планове. Заедно с нашите сътрудници ние ще спомогнем за превъзмогване на пазарните недостатъци и за понижаване на риска за трети лица, били те частни или обществени вложители, като превъэмогнем капиталовия застой или компликациите, подбудени от икономическата неустановеност. Ценим дейното присъединяване на ОББ в InvestEU, първо по рода си в България и едно от първите за Европейски Съюз. Днешното съглашение ще ускори още повече съдействието сред ЕИФ и ОББ във значими за политиката на Европейски Съюз области  и ще увеличи конкурентоспособността на българските сдружения ”, съобщи вицепрезидентът на финансовата институция Лиляна Павлова.

„ Горд съм, че след подписването на първата за България транзакция по Плана „ Юнкер “ през 2015 година, седем години по-късно нашата банка още веднъж е отличник на пазара по програмата InvestEU. Още по-горд съм, че вършим това за две компании, които са част от Групата на KBC България – освен ОББ, само че и ОББ Interlease. Това ново гаранционно съглашение е образец за нашето сполучливо партньорство през годините. Днес подписваме съглашение за нови заеми и лизинг на стойност над 110 млн. евро в поддръжка на българските МСП и дребни сдружения със междинна капитализация – първата сходна интервенция в България по линия на InvestEU. Благодарение на нея ще подпомогнем конкурентоспособността на локалните компании и ще увеличим кредитирането в стратегически области като устойчивостта, нововъведенията и цифровизацията. Убедени сме, че програмата InvestEU ще спомогне за реализиране на капиталовите планове на българските МСП и сдруженията със междинна капитализация като осигурим достъп до средства при преференциални условия и облекчени условия за обезпеченост “, акцентира Добромир Добрев, изпълнителен шеф на „ Корпоративно банкиране и пазари “ в ОББ.

„ Радваме се да обновим партньорството си с ОББ, в този случай под егидата на програмата InvestEU. Споразумението е замислено като проводник на финансиране за българските сдружения, което ще спомогне да станат по-конкурентоспособни и новаторски, и на вложения за зеления и резистентен преход. Предвид актуалните провокации в енергетиката, пред които е изправена цяла Европа, ние имаме вяра, че това съдействие може да обезпечи финансова поддръжка, която ще разреши на тези сдружения да реализират значим прогрес по зеления преход ”, посочи Хуберт Котони, шеф на ЕИФ и началник на „ Управление на мандатите “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР