Европейският фонд за стратегически инвестиции, създаден по плана „Юнкер“, се

...
Европейският фонд за стратегически инвестиции, създаден по плана „Юнкер“, се
Коментари Харесай

България е на четвърто място в привличането на инвестиции по плана Юнкер

Европейският фонд за стратегически вложения, основан по проекта „ Юнкер “, се чака да активизира 433,2 милиарда евро вложения. Това стана ясно след последното съвещание на Съвета на шефовете на Европейската капиталова банка (ЕИБ), оповестиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Към септември 2019 година са утвърдени покупко-продажби за финансиране на стойност 79,7 милиарда евро по проекта „ Юнкер “ в 28-те страни членки на Европейски Съюз. Общо 972 000 започващи компании и дребни и междинни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

България резервира четвъртата си позиция измежду първите пет страни в Европейски Съюз по мярка на привлечени вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически вложения (EFSI) в България възлиза на 472 млн. евро, като се чака то да генерира спомагателни вложения в размер на 2,4 милиарда евро. Първите пет страни, класирани по ред на задействаните вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт, са Гърция, Естония, Португалия, България и Латвия.

Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически вложения в България възлиза на 472 млн. евро към септември тази година, като се чака то да генерира спомагателни вложения в размер на 2,4 милиарда евро.

Европейската капиталова банка е одобрила 7 плана за финансиране на инфраструктурни и иновационни планове в България на приблизителна стойност от 320 млн. евро, които да задействат спомагателни вложения за общо 874 млн. евро, показват от БНР. Относно дребните и междинни предприятия (МСП) са утвърдени 14 съглашения с банкови медиатори, финансирани от Европейския капиталов фонд с поддръжката на фонда EFSI на обща стойност 151 млн. евро, което ще задейства общи вложения за към 1,6 милиарда евро за 9670 МСП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР