Европейският ден на телефон 112 беше отбелязан със zoom връзка

...
Европейският ден на телефон 112 беше отбелязан със zoom връзка
Коментари Харесай

20% по малко сигнали за катастрофи на 112 през миналата година

Европейският ден на телефон 112 беше маркиран със zoom връзка под мотото „ Да кажем „ Благодаря “ на хората, които постоянно ни оказват помощ “. И тази година България се включи в самодейността на  Европейската асоциация на незабавните номера, която прикани  гражданите да споделят в обществените мрежи своята персонална история. В дирекция „ Национална система 112 “ са получени над 500 благодарности на жители за оказана помощ и подпомагане в изключителна обстановка, две от които с видеобръщения.

От името на министър Христо Терзийски, зам.-министър Милко Бернер се обърна към сътрудниците от дирекцията и им благодари за всеотдайния труд и съпричастност към проблемите на хората. Той ги увери, че управлението на Министерство на вътрешните работи ще продължи да утвърждава единния номер 112 като модерна европейска услуга, осигуряваща високи стандарти при търсенето и приемането на помощ и гарантираща здравето, живота и сигурността на жителите в риск.

Поздравление към чиновниците на „ Национална система 112 “ в деня на техния професионален празник сервираха зам.-министър Михаил Златанов, зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Стоян Темелакиев, шефът на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов, зам.-директорът на Групово дело „ Национална полиция “ старши комисар Благородна Макева, зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, зам.-председателят на Агенцията по сигурност на придвижването по пътищата Анжелина Тотева, шефът на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ в Столична община Красимир Димитров, представителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска, ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров и ръководителят на младежката организация на СГБ Росица Караджова.

Работата на системата 112 в условия на пандемия беше регистрирана от шефа на Национална система 112 Цветомир Цеков. От негово име и от името на административния секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Славчев бяха наградени чиновници от системата, потвърдили своя висок професионализъм.

През 2020 година са признати 3 619 998 повиквания, от които 2 137 288 с съответни претенции на жители за оказване на помощ (реални сигнали ). Към службите за незабавно реагиране са изпратени 1 423 119 случая, което е с 4,2 % нарастване по отношение на 2019 година Запазена е наклонността на нарастване на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети  – 59% за 2020 година и 53% за 2019 г.  Злоумишлените позвънявания са намалели с над 50 000 броя, в резултат на подхванатите ограничения от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на жители, злоумишлено употребяващи телефон 112. Сигналите, предадени към полиция , са се нараснали с 6,26 %. Наблюдава се понижение с 11,76% на сигнали те за закононарушения срещу личността, с 20% - на тези за пътнотранспортни катастрофи и с 15 % - към звената на пожарна и спешна сигурност.

Сигналите към Центровете за незабавна здравна помощ са се нараснали с 2,16 %, същата наклонност – с 14,98% се следи и към Планинска избавителна работа, ИА „ Морска администрация ”, Агенция „ Пътна инфраструктура ”, Изпълнителна организация по горите и общините.

Значително е намалял броят на сигнали те за терористични актове, бедствия, за произшествия и събития с животни, за повреди и за изгубени и бедстващи хора.

Средно дневно центровете 112 са обслужвали по 9 888 повиквания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР