Европейските страни трябва да укрепят и разширят отношенията си с

...
Европейските страни трябва да укрепят и разширят отношенията си с
Коментари Харесай

Философският въпрос за ЕС и как TSMC стана основното оръжие на Тайван

Европейските страни би трябвало да укрепят и разширят връзките си с Тайван, в случай че желаят тайвански вложения в производството на полупроводници на Стария континент. Това излиза наяве от изявление на министъра на външните работи на острова Джоузеф Ву по време на посещаване в Европа предходната седмица, представено от Reuters.

Задграничните вложения на Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), най-големият производител на чипове в света, би трябвало да бъдат утвърждение от държавното управление на Тайван, в това число за евентуална фабрика в Германия, за която се приказва от известно време. В тази връзка Ву подчертава, че държавното управление не слага условия за вложенията на TSMC и че компанията сама би трябвало да реши дали даден план ще ѝ донесе облага, само че акцентира:

„ Тайван няма да блокира вложенията в Европа, само че съществува метафизичен въпрос, съгласно който страна, която желае тайванска помощ, би трябвало да прегледа по-широката картина на връзките си с него “.

" Мисля, че това е нещо, върху което би трябвало да помислим. Въпреки че не сме егоисти, с цел да желаеме прекъсване на вложенията на TSMC в други страни, сигурно се надяваме, че други страни, които желаят да привлекат TSMC, ще помислят и за обстановката, в която се намира Тайван. "

Китай твърди, че самоуправляващият се остров е негова територия, и не крие, че е подготвен да употребява мощ, с цел да наложи надзор там. Тайван изрично се опълчва на претенциите на Китай и твърди, че единствено народът на острова може да взема решение бъдещето си.

" Ако те помислят в тази посока, връзките сред Тайван и европейските страни, огромните европейски страни, ще бъдат доста по-добри от преди ", споделя Ву, без да конкретизира в коя страна се намира поради деликатността на обстановката.

Тайван няма публични дипломатически връзки с нито една европейска страна, като се изключи Ватикана, а преди визитата на Ву Китай предизвести Европа да не показва публични връзки.

Според източници на Reuters обаче той е бил в Чешката република и Брюксел, където се намират централите на Европейски Съюз и НАТО.

По думите на Ву водачите на Европейски Съюз по-ясно от преди са припознали позицията за мир в Тайванския пролив, морския сектор сред Китай и Тайван, и за опазване на статуквото. В същото време той е безапелационен, че блокът би трябвало да обмисли по какъв начин да разшири съдействието си Тайван посредством принадлежности като двустранно капиталово съглашение да вземем за пример.

През 2015 година Европейски Съюз включи Тайван в листата си с евентуални сътрудници за правене на сходни спогодби, само че от този момент не е провеждал диалози с Тайпе по този въпрос.

Война в Тайван би била „ опустошителна “ за международната стопанска система

А поддръжка за задълбочаване на връзките сред Европейски Съюз и Тайван идва и от Съединени американски щати, където обстановката към острова се преглежда като въпрос от световно значение. Според Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати, война за Тайван би била " опустошителна " и би засегнала международната стопанска система " по метод, който не можем да си представим ".

" Конфликтът не е нито иден, нито неминуем. Възпиращите сили през днешния ден са постоянни и нашата работа е да ги запазим такива ", показва Остин по време на срещата на върха по въпросите на сигурността в границите на разговора Шангри-Ла в събота, в която вземат участие представители на десетки страни, в това число Китай.

" Целият свят е заинтригуван от поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив. От това зависи сигурността на комерсиалните морски пътища и световните вериги за доставки. Както и свободата на корабоплаването в международен мащаб. Не се заблуждавайте: спорът в Тайванския пролив би бил унищожителен ", безапелационен е той, представен от CNN.

В отговор на изявлението на Остин генерал-лейтенант от Китайската народноосвободителна войска - Дзин Дзиенфън, декларира пред китайската държавна телевизия CCTV, че мненията на началника на защитата на Съединени американски щати за Тайван са " изцяло неправилни ". Дзин упреква Вашингтон, че се пробва да " затвърди хегемонията си и да предизвика борба ", като прибавя, че дейностите на Съединени американски щати вредят на районния мир и непоклатимост.

Коментарите на Остин идват в под напрежение миг за връзките сред Съединени американски щати и Китай, защото Пекин неотдавна отхвърли предложение за среща на върха в Сингапур, базирайки се на американските наказания против китайски длъжностни лица и компании.

Каква е повода за това напрежение? Като изключим историческото значение, което острова има за Китай, и символното – за Съединени американски щати (както и доста други геополитически аспекти), Тайван е дом на TSMC – компания, която освен е водач на пазара на чипове, само че и е с няколко обиколки пред съперниците си. А чиповете, както показват доста анализатори, са новият нефт, защото от тях зависи развиването на безусловно всяка водеща технология. В това число и на изкуствения разсъдък.

По този метод TSMC се трансформира в едно от главните дипломатически оръжия за Тайпе в задачата му да разшири и затвърди поддръжката за своята самостоятелност.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР