Европейските производители на автомобили са осигурили по-малко от една шеста

...
Европейските производители на автомобили са осигурили по-малко от една шеста
Коментари Харесай

Европа изостава в надпреварата за суровини, използвани в батериите за електромобили

Европейските производители на коли са обезпечили по-малко от една шеста от основните първични материали, които ще им бъдат нужни до 2030 година за производството на акумулатори за електрически автомобили, сочи разбор, който акцентира предстоящата битка за запаси в региона на зелените технологии, заяви „ Гардиън “.


Производителите на коли са сключили контракти за 16 % от лития, кобалта и никела, нужни за реализиране на задачите им за продажби на електрически коли до 2030 година, съгласно обществените данни, оценени от основаната в Брюксел група за акции " Транспорт и околна среда " (T&E).

Двамата най-големи производители на електрически коли в света - Tesla в Съединени американски щати и китайският BYD - са доста по-напред от доста от европейските си противници в обезпечаването на достъп до основни първични материали, откриха откривателите.

Батериите, употребявани в разнообразни устройства - от мобилни телефони до коли, са направени от точно следени комбинации от метали. В международен мащаб се води конкуренция за намиране на задоволително литий, най-лекия метал, само че кобалтът и никелът също са значими за доста акумулатори.

Анализът демонстрира, че производителите на коли са обявили съглашения, които покриват единствено 14% от лития, 17% от никела и 10% от кобалта, нужни за реализиране на задачите им за 2030 година Европейски Съюз и Обединеното кралство ще забранят продажбата на нови коли с изкопаеми горива през 2035 година

Джулия Полисканова, старши шеф " Превозни средства и емобилност " в T&E, съобщи: " Съществува ясно разминаване сред задачите на производителите на електрически автомобили и тактиките им за рандеман на значими минерали. Tesla и BYD са доста по-напред от множеството европейски играчи, които едвам в този момент се разсънват за предизвикването да обезпечат метали за батериите. "

T&E съобщи, че Mercedes-Benz, BMW и Hyundai/Kia са производителите на коли с огромни европейски предприятия, които изостават най-вече от съперниците си. Ford, Volkswagen и Stellantis разкриха проекти за доставка на минерали за акумулатори, които конкурират Tesla и BYD.

Някои от производителите на коли може да имат секрети покупко-продажби с минни или рафиниращи компании, с цел да доставят задоволително минерали, до момента в който други търсят способи да понижат или отстранен потреблението на скъпите кобалт и никел. Въпреки това мащабът на дефицита, разказан в обществено оповестените контракти, подсказва, че производителите на коли ще би трябвало да се борят, с цел да реализиран задачите си в региона на електричеството.

Анализът съответствува с прогнозите на компанията за данни Benchmark Mineral Intelligence, съгласно които търсенето на някои основни материали ще надвиши доста предлагането през идващото десетилетие.

Benchmark предвижда, че търсенето на литий ще се усили четири пъти до 2030 година, защото Китай, Европа, а по-късно и Съединени американски щати бързо ще се откажат от бензина и дизела. Въпреки това прогнозите на компанията сочат, че през 2030 година ще има дефицит на литий от 390 000 тона, до момента в който международното произвеждане е 2,7 млн. тона. Тя предвижда също по този начин дефицит на кобалт и никел - част от това, което разказва като " огромно спиране на доставките на първични материали ", което може да ограничи темпото на прехода от бензинови и дизелови коли.

Каспар Роулс, основен шеф по данните на Benchmark, съобщи: " В средносрочен и даже в дълготраен проект литият евентуално ще бъде лимитиращият фактор за темповете, с които промишлеността за акумулатори може да се разрасне. "

Големите планове за рандеман нормално лишават най-малко пет години, с цел да стартират да създават материал в огромен мащаб, и до седем години, в случай че е належащо набиране на средства, сподели Роулс. Това значи, че през идната година или две ще би трябвало да се вземат капиталови решения, с цел да се усилят доставките до 2030 година

Полисканова съобщи, че точно тактиките за веригата на доставки са тези, които " ще създадат прехода към електрически автомобили в Европа или ще го провалят и ще създадат някои компании ненужни ". Тя обаче добави, че европейските производители са изпреварили съперниците си от Китай и Съединени американски щати в " изчистването на веригите за доставки ". За някои от доставчиците на минерали към този момент е открито, че са употребявали детски труд, експлоатирали са нископлатени служащи или са употребявали нездравословни за околната среда способи./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР