Европейските лидери се споразумяха да създадат коалиция за снабдяване на

...
Европейските лидери се споразумяха да създадат коалиция за снабдяване на
Коментари Харесай

Съюзници на Украйна се споразумяха за коалиция, която да снабдява страната с ракети със среден и дълъг обсег

Европейските водачи се споразумяха да основат коалиция за доставяне на Украйна с ракети и бомби със междинен и дълъг обхват, сподели в понеделник френският президент Еманюел Макрон след среща на върха в Париж.

Новината идва дни след навършването на от началото на непредизвиканата съветска експанзия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и водачите на балтийските страни също участваха на срещата на върха, която продължи до късно на 26 февруари. Съединени американски щати бяха показани от своя първи посланик за Европа Джеймс О`Брайън , а Англия изпрати външния си министър Дейвид Камерън.

" Решихме също по този начин да дадем нов подтик на обединението за противоракетна защита, за която прикани украинският президент [ Володимир Зеленски ], и да създадем девета такава коалиция довечера - коалиция за ракети и бомби със междинен и огромен обхват за нанасяне на дълбоки удари ", сподели Макрон на конференция след срещата.

Зеленски, който се обърна към срещата на върха посредством видеовръзка, прикани европейските водачи да подсигуряват, че съветският президент Владимир Путин " не може да унищожи нашите достижения и не може да разшири експанзията си към други страни ".

Украйна разчита значително на доставки на съвременно въоръжение и муниции от западните си съдружници, основно от Съединени американски щати, с цел да устои на все по-интензивните офанзиви на съветските сили, които имат предимство в жива мощ и огромни ресурси от муниции.

Превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински войски неотдавна бяха принудени да се изтеглят от някои от отбранителните си позиции в източната част на страната, защото обсъжданият пакет от военна помощ на Съединени американски щати на стойност 61 милиарда $ остава блокиран в ръководената от републиканците Камара на представителите.

Европа ще помогне на Украйна " да поеме самодейността и да работи дружно в миг, в който има неустановеност от страна на Съединени американски щати във връзка с помощта ", сподели още Макрон, като добави, че измежду водачите, участващи в срещата на върха, има " необятен консенсус да се направи повече и по-бързо ".

Той сподели, че " няма консенсус " по отношение на изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, само че добави, че " нищо не би трябвало да се изключва, с цел да реализираме задачата си ". " Русия не може да завоюва тази война ", сподели Макрон.

Дуда сподели, че " няма възторг " измежду участниците по отношение на опцията за изпращане на западни войски в Украйна.

Участниците в срещата споделиха, че европейските страни, в това число Франция, от ден на ден поддържат чешката самодейност за закупуване на муниции и снаряди отвън Европейски Съюз и изпращането им в Украйна.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте сподели, че страната му е подготвена да даде над 100 млн. евро за тази цел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР