Европейските лидери отчаяно искат да спрат корупционната криза в парламента,

...
Европейските лидери отчаяно искат да спрат корупционната криза в парламента,
Коментари Харесай

Анатомия на скандала: Как „Катаргейт“ разтърси ЕС из основи?

Европейските водачи обезверено желаят да спрат корупционната рецесия в Народното събрание, която унищожава демокрацията.Късно ли е към този момент?

Една типична зимна петъчна вечер в обширната централа на Европейския съюз в Брюксел. Хилядите дипломати, публични лица и политици, които обитават белгийската столица през седмицата, от дълго време са се прибрали по домовете си. Но в стъклените офиси на Европейския парламент на площад „ Люксембург “ се оформя драма, която ще раздруса самите основи на демокрацията в блока.

С рухването на здрача на 9 декември белгийската полиция и чиновниците по сигурността на Народното събрание се придвижват скришом по празните коридори на постройката, запечатвайки стаи и офиси. В същото време детективите се готвят да стартират серия от обиски на домове и жилища в столицата.

В идващите часове са задържани шестима обвинени, в това число Ева Каили, блестяща 44-годишна гръцка евродепутатка, която като вицепрезидент на Екологичен потенциал бе един от най-високопоставените политици в Европейския парламент.

Задържани са и нейният съучастник и някогашният му началник. Обиските на минимум 20 – в Белгия, Италия и Гърция. Бяха иззети 1,5 милиона евро в брой, конфискувани бяха компютри и мобилни телефони като доказателства. Полицията откри 150 000 евро в банкноти в жилището, който Каили споделяше с колегата си, а татко й беше заловен да носи куфар, цялостен с пари, до момента в който напускаше хотел Софител в центъра на града.

Каили и нейният сътрудник са в белгийския арест, до момента в който текат следствията. Те са измежду четиримата обвинени, арестувани по предварителни обвинявания в корупция и пране на пари. Подозрението, съгласно формалните документи, е, че те са приемали заплащания в подмяна на лобиране в Народното събрание за Катар и може би също и за Мароко.

Въпреки че детайлностите за хипотетичните закононарушения са към момента незадоволителни, седмица по-късно, казусът шокира Европейския съюз до основи. Това е най-големият корупционен скандал, засягащ Европейски Съюз от съвсем четвърт век – и може би най-сериозният. Малкото, което се знае до момента, сложи под въпрос целостта на демократичния развой, който е в основата на цялата политическа машина на блока от 27 страни.

„ Европейската народна власт е атакувана “, сподели Роберта Мецола, президент на Европейския парламент, когато се обърна към сътрудниците си по време на спешна сесия.

А рецесията към този момент е отвън контрола на Европейски Съюз.

Този, който държи в ръцете си репутацията на демокрацията в Европейския съюз може би е колоритната фигура на Мишел Клез, съдия-следователят, който води делото.  Изоставен като бебе пред пекарна, Клез е един от най-успешните прокурори на своето потомство.

Наречен „ шерифът “ поради това, че в никакъв случай не се отхвърля, той реализира обилни резултати в случаи на комплицирани финансови закононарушения, пране на пари в белгийски футболни клубове, трафик на опиати и укриване на налози от банкери. Сега той написа престъпни трилъри в свободното си време.
„ Тиктакаща бомба “
Когато абсурдът избухна, породи чувството, че това е рецесия, която е чакала да се случи. Анализатори предизвестяват за небрежните правила и слабото им използване от години.

Европейският парламент от дълго време е магнит за лобисти и гостуващи високопоставени лица, искащи гласовете им да бъдат чути. Въпреки че Народното събрание е може би минимум авторитетният от институциите на Европейски Съюз, неговата власт набъбна, откогато му бяха дадени нови пълномощия през 2009 година Седемстотин и петте евродепутата в този момент имат пълномощията да оформят законодателството – нормално в последните му стадии.

По принцип Парламентът предлага почитан конгрес за публичен спор. Неговата зала е мястото, където законодателите от 27-те страни от блока изнасят речи в името на дела, близки до сърцето им, които не би трябвало да могат да се купят с пари.

В седмицата, последвала абсурда, се появиха спомагателни детайлности по отношение на хипотетичната акция за въздействие от страна на Катар. Страната досега отхвърля да е забъркана в абсурда.

Каили посети Катар при започване на ноември, където се срещна с министъра на труда на страната и други политически лица. Скоро по-късно в Европейския парламент тя произнесе блестяща тирада, в която дефинира Катар, като „ любимец в трудовите права “ и похвали „ историческата промяна “ на страната. Това е извънредно непопулярна позиция, която опонира на острата рецензия към страната, за която се твърди предизвестиха, че е третирала като плебеи строителните служащи, строили футболните игрища.

Бързо породиха въпроси по отношение на ролята на неправителствените организации. Една от тях бе подложена на интензивно наблюдаване – Fight Impunity – мозъчен концерн, управителен от Пиер Антонио Панцери. Той е някогашен евродепутат и непосредствен помощник на колегата на Каили, Франческо Джорджи. И двамата са упрекнати в корупция, дружно с Каили, и остават в ареста, до момента в който следствията не престават.

Мозъчният концерн не е вписан в формалния указател на лобистите за бистрота, но  съумява да получи забележителен достъп, в това число посредством парламентарната подкомисия по правата на индивида.

Когато Народното събрание се събра за последната си сесия за годината в Страсбург, шокът измежду членовете му беше осезателен.

„ Всички ние стоим в средата на място на престъпление със запечатани офиси, сътрудници в пандиза, изправени пред изказванието, че най-малко един от нас се е трансформирал в троянски кон на корупция и задгранична интервенция “, сподели немският народен представител Хана Нойман, заснемайки възприятията на мнозина.

Въпреки че механически абсурдът в Катар е замесен единствено в една от институциите на Европейски Съюз, опасността за останалата политическа машина на блока е ясна.
Ужасът се популяризира
По време на последното за годината съвещание на Европейския съвет, водачите бяха нападнати от публицисти, настояващи да знаят какво ще направи Европейски Съюз, с цел да преодолее корупцията. Когато вратите се затвориха президентите и министър председателите се обърнаха ужасени един към различен.

Холандският министър председател Марк Рюте прикани групата да координира своите известия до медиите, наблягайки сериозността на рецесията.

Румънският президент Клаус Йоханис сподели, че казусът заплашва да токсини целия план на Европейски Съюз.

Следващите избори за Европейски парламент би трябвало да се проведат през 2024 година Тревогата на мнозина в Брюксел е, че абсурдът ще усили евроскептицизма и ще тласне гласоподавателите в ръцете на антиевропейски партии.

Роберта Мецола даде обещание нов проект през идната година за усилване на етичните стандарти, в това число отбрана за лицата, подаващи сигнали за нередности, и ограничение на достъпа до Народното събрание.

Фон дер Лайен, ръководителят на Европейска комисия, даде обещание да форсира проекта си за изчерпателен наблюдаващ за целия Европейски Съюз, който тя предложи преди повече от три години. Като се има поради известният муден развой на взимане на решения в Европейски Съюз, малко на брой са затаили мирис.

Има още една причина, заради която водачите на Европейски Съюз може да се тормозят. В момента Европейски Съюз зависи от ден на ден от Катар за основни доставки на газ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел участва на откриването на новото посолство на Европейски Съюз в Доха през септември и приказва за нуждата от градивно ангажиране с катарците, изключително в светлината на енергийната рецесия, изострена от нашествието на Владимир Путин в Украйна. Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек изиска да резервира доставките на газ от Катар, макар корупционния скандал.

Каквото и да се случи по-нататък в следствието на Мишел Клез, за главната жертва на рецесията – подкопаното доверие в Европейски Съюз – може към този момент да е прекомерно късно.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР