Европейските космически системи осигуряват независимост за ЕС и готовност за

...
Европейските космически системи осигуряват независимост за ЕС и готовност за
Коментари Харесай

Икономическата полза от програма „Коперник“ надхвърля 13,5 млрд. евро

Европейските галактически системи обезпечават самостоятелност за Европейски Съюз и подготвеност за осъществяване на световни отговорности в динамично изменящата се икономическа и политическа среда. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на формалното разкриване на Обучителен и информативен семинар „ Коперник “. Семинарът се провежда взаимно от Европейската комисия и Министерство на стопанската система и е под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Събитието има за цел да разпространява необятната приложимост на данни и информацията предоставяна от програмата „ Коперник “.

Борисов разясни, че европейските стратегии „ Галилео “, „ ЕГНОС “ и „ Коперник “ са от изключителна значимост за построяването на високотехнологична и конкурентноспособна стопанска система, като дават услуги със основна добавена стойност за жителите и бизнеса. „ В бързо разрастващата се цифрова среда, „ Коперник “ се постанова като водеща стратегия за потребление на осведомителни услуги, основаващи се на получени от спътници за наземен мониторинг данни “, съобщи зам.-министър Борисов. Той добави, че галактическите данни предоставяни от спътниците на програмата „ Коперник “ имат основна роля за ефикасното осъществяване на политики и начинания за ръководство на градските зони, стабилно развиване и запазване на околната среда, районно и локално обмисляне, селско стопанство, горско стопанство, риболовство, опазване на здравето, гражданска отбрана, инфраструктура, превоз и подвижност, както и туризъм.

Реализираните и предстоящи изгоди от стратегия „ Коперник “ в интервала от 2008 до 2020 година са в размер на 7,4 милиарда евро в капиталовата стратегия, като 13,5 милиарда евро е обща икономическа изгода. В свързващи и потребителски промишлености откритите работни места са над 12 450, а 15 580 са в областта на производството. Финансовата изгода за индустриалния бранш е 10,3 милиарда евро, до момента в който 3,1 млрд е финансовата изгода за потребителския бранш. С 60% се е нараснала акуратността на анализите, свързани със замърсяване на въздуха, а с 60 хиляди евро е икономисала всяка строителна компания, употребяваща програмата, с цел да следи развиването на конструкторската си активност. 5% е индустриалната изгода за рибните ферми, които употребяват програмата за наблюдаване цъфтежа на токсични водорасли, по този метод фермите имат по-голяма индустриална изгода.

На събитието участва и представител на ЕК Динка Динкова, заместник-началник отдел към основна дирекция "Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП ". Тя разгласи, че стратегия „ Коперник “ е фактор за развиване на цифровата стопанска система и дава опция на всички страни членки, изключително на България, която има огромен потенциал в галактическите проучвания. „ Коперник “ е стратегия за наблюдаване на земята в международен проект, посредством нея се оправяме с естествените бедствия и климатичните промени. „ По програмата има шест спътника като следва изстрелване на още един през юни “, съобщи Динкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР